Медия без
политическа реклама

Гърция удвоява цената на „Златната виза“ до 500 000 евро

14 Септ. 2022
Разглежда се вариант за слабо населени райони изискваната инвестиция да е по-малка.
Васил Нанчев
Разглежда се вариант за слабо населени райони изискваната инвестиция да е по-малка.

Гърция удвоява цената за покупка на „Златна виза“ до 500 000 евро. Това стана ясно от изказването на министър-председателя Кириакос Мицотакис на Международния панаир в Солун, пише „Катимерини“. По думите му, в скоро време се очаква да бъде увеличено увеличение на минимално необходимия размер на инвестицията за закупуване на имот от сегашните 250 000 на 500 000 евро.

Друг важен параметър е възможността за забрана за придобиване на два или повече имота. Накратко, 500 000 евро трябва да се отнасят само за един имот. Иначе желаещите биха могли да придобият пет апартамента по 100 000 евро всеки. Сред бизнеса обаче има недоволство, тъй като се смята, че конкурентоспособността на Гърция като инвестиционна дестинация за граждани от страни извън ЕС ще бъде засегната, тъй като в момента тя предлага най-достъпната програма.

Министерството на развитието обаче вече проучва отделните сценарии за прилагането на новия лимита. Целта е да няма изненада и новата рамка да не действа със задна дата. Това означава, че всички подадени вече заявления за разрешение за пребиваване ще бъдат направени с предишния лимит от 250 000 евро.

Възможно е да се възприеме моделът на Португалия (с изключение на предоставянето на гражданство след 5 години пребиваване), на базата на който да се установят по-ниски минимални лимити за инвестиции, особено за регионите на страната със слабо развитие. В иберийската страна минималната граница е определена на 280 000 евро за закупуване на стари имоти (30 и повече години, които се нуждаят от ремонт), стига да се намират в бедни или слабо населени райони. Тази сума нараства до 350 000 евро за стари имоти в останалите градове на страната. Ако става въпрос за имоти на възраст под 30 години, лимитът е 500 000 евро, или 400 000 евро, ако се намират със слабо икономическо развитие.

От началото си през 2014 г. програмата „Златна виза“ е донесла на Гърция директни инвестиции на стойност 2,5-3 млрд. евро.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата