Медия без
политическа реклама

Гърците искат "български" цени на бензина чрез данъчни намаления

30% от горивата са разредени или контрабандни, твърди съюзът на петролните търговци

28 Юли 2022

Мислите, че автомобилните горива у нас са непоносимо скъпи? Явно не сте зареждали скоро в Гърция. Бензинът там в момента струва над 4 лева и шофьорите са ужасени от скъпотията. Ето защо петролни търговци настояват Атина да се поучи от българското правителство и да намали данъците върху горивата по същия модел, съобщи БНР.

В момента средната цена на литър бензин у нас е 3.36 лева, а в южната съседка - 4.24 лв., като в целия ЕС само в някои скандинавски страни е по-скъпо (основно заради много високите акцизи). От началото на годината котировките на петрола са се качили със 100%, а цените на горивата в Гърция са нараснали с  200%, изчисли председателят на Съюза на търговците на горива и собствениците на бензиностанции Темис Курдзис.

За пример беше посочено, че в България литър дизел е с 50 евроцента по-евтин, отколкото в Гърция, защото акцизът и данъците са по-ниски. Търговците на горива предлагат да се  въведе българският модел, за да се облекчат потребителите. 

Опозицията вече няколко месеца настоява да се премахнат данъците върху бензина и дизела до края на енергийната криза,  но управляващите отказват да прилагат такива мерки. 

Темис Курдис обяви пред пред медиите шокиращи данни за пазара в Гърция - 30% от горивата били нелегален внос или разредени.  

Ключови думи:

горива, Гърция

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?