Медия без
политическа реклама

Горанов: До април България ще влезе в чакалнята на еврозоната

Само трябва да изпълним плановете за увеличаване на капиталовите буфери на две български банки, твърди финансовият министър

01 Яну. 2020
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

До април 2020 г. се очаква България да влезе във валутно-курсовия механизъм ERM II, известен като "чакалнята за еврозоната", а заедно с това и в тясно сътрудничество с единния банков надзор. Това стана ясно от думите на финансовия министър Владислав Горанов пред БНР. 

Тези са две от най-важните стъпки по пътя на България към приемането на еврото, които ще бъдат емблематични за 2020 година. А според Горанов е напълно реалистично след 3 години всички разплащания в страната да са в евро.

За да влезе в "чакалнята", България трябва да изпълни всички критерии от Маастрихтския договор, постяващи ограничения на дълга и дефицита на всяка от държавите. Има и критерий за инфлацията. Горанов твърди, че България отговаря на тези критерии от години. 

"Единственото условие, което остава, е изпълнението на плановете за увеличаване на капиталовите буфери на две от българските банки", смята Горанов.

Очаква се мерките да бъдат изпълнени, включително и чрез набиране на капитал през борсата. Те бяха предписани от Европейската централна банка, която миналата година провери качеството на активите и направи стрестестове на 6 банки.

"Българските банки се представиха достойно. Проверката постанови и постави въпроси за решаване, но добрата новина е, че тези въпроси са в обхвата на възможностите на институциите", твърди Петър Андронов, председател на банковата асоциация.

Тъй като българският лев е обвързан с еврото чрез валутния борд, най-важната функция от престоя в "чакалнята" за еврозоната е изпълнена, смята управителят на БНБ Димитър Радев, който добавя: "За нас това е религиозен въпрос, така че няма нещо, което можем да кажем с по-голяма сигурност от това: никаква промяна в паричния режим. Единствен изход от това, което имаме в момента, като режим на фиксиран валутен курс, ще бъде приемането на еврото".

България беше първата държава, на която бе поставено изискването, за да влезе в ERM II, да се обвърже и с единния банков надзорен механизъм. След това то бе поставено и пред Хърватия, която също заяви намерение за присъединяване. За да се получи одобрение, трябва да има одобрението на всички държави членки на валутно-курсовия механизъм - т.е. държавите от еврозоната плюс Дания, както и от Европейската централна банка.    

Още по темата