facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Икономика

ГЕРБ въведе данък "нощувка" за апартаментите, наемани онлайн

Управляващите приеха, че имотите, предлагани през Airbnb и Booking, ще плащат туристически налог като еднозвездните хотели
Обновена
3265
 Илияна Кирилова
Менда Стоянова

Управляващите не мирясват и след като натовариха с патентен данък собствениците на апартаменти и стаи, предлагани на туристи чрез електронни платформи като Airbnb, Booking, Еxpedia и т.н., сега въведоха нова тежест - туристически данък. Това стана с поредна кръпка в Закона за туризма, гласувана окончателно днес в парламента.

Налогът ще се събира за всяка нощувка и ще бъде в диапазона 40 - 80 стотинки на легло. Идеята е стаите, отдавани онлайн, да бъдат приравнени с еднозвездните хотели (именно за тях са посочените ставки).

Предложението дойде от шефа на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова от ГЕРБ. В типичния за управляващите безобразен стил на законотворчество поправката, засягаща туристическия бизнес и неговите клиенти, беше прокарана чрез Закона за независимия финансов одит - очевидно третиращ съвсем други области. Тактиката на Стоянова е прозрачна - внесена по този начин, поправката избягва неудобното за вносителите обществено обсъждане, а времето за приемането й драматично се съкращава. Дебат нямаше и в пленарната зала на парламента, докато се представяха новите текстове, ако се изключат критиките на БСП срещу порочния подход на ГЕРБ към законодателството, които депутатите на Бойко Борисов подминаха с мълчание. 

Собствениците, които отдават имоти на туристи онлайн, ще трябва да начисляват новия данък в цената на нощувките и да го внасят всеки месец до средата на следващия месец. Туристическите налози се определят всяка година от общинския съвет на съответното населено място, като варират в зависимост от категорията на обекта. Ако парламентът одобри проекта, всяка нощувка на турист, направил резервация онлайн, ще бъде обложена с 0.40 лв. данък в София и Пловдив, с 0.50 лв. във Варна, с 0.80 лв. в Банско. По закон отговорници за събирането на туристическия данък са общинските данъчни служби.

ДОХОДИ НА ПРИЦЕЛ

Депутати от управляващото мнозинство взеха на мушка собствениците на имоти за краткосрочно наемане на туристи от миналата година. В резултат бе въведена задължително вписване на този тип имоти в регистъра, воден от Министерството на туризма, и облагането им с годишен патентен данък, който се начислява за всяка стая (размерът му варира в страната, като в София достига 250 лв.). Менда Стоянова и колегите й донякъде отстъпиха пред критиките и се отказаха от искането за задължителна категоризация на тези обекти - уж за да облекчат собствениците откъм бюрокрация.

Сега депутатите са се присетили обаче, че според закона туристически данък се начислява само за категоризирани места за настаняване. И затова предлагат допълнение, че стаите, наети от туристи онлайн, се облагат като хотели и къщи за гости с категория една звезда. 

Малко преди това Стоянова и колегите й пробваха да порежат този дребен бизнес с друга идея - собствениците да не могат да настаняват гости в апартаментите си, ако не получат съгласието на поне половината от съседите си в блока/кооперацията. Всеки в България знае колко е трудно дори само да се свика събрание на етажната собственост с необходимия кворум и как се постига подкрепа от над 50% от присъстващите. След дъжд от критики вносителите се отказаха от този поправка.  

Същите неуморни законотворци, които се чудят как да натоварят дребния бизнес с данъци, изобщо не забелязаха, че частните моментни лотарии на бизнесмена Васил Божков са спестили 700 млн. лева такси.

17

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Депутатите се изпокараха с колко да си намалят заплатите

06.04.2020

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

2459 13
ГЕРБ отстъпи от високите глоби за нарушения на здравните мерки

05.04.2020

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

15569 70
ГЕРБ удължи извънредното положение с подкрепата на ДПС

03.04.2020

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

7932 64

Коментари

Интервал

Няма как да мирясат рекетьорите от групировките. Последният сезон беше слаб, а те не искат хотелите им да са празни. Напъните ще приключат, когато ликвидират конкуренцията. Следва данък за празен ваканционен имот.

dobadoba

Не виждам смисъл да се редят на опашки хората.

Направо да се дадат сметки на аирбнб, бокинга и т.н. и при плащане по определена формула парите да отиват по тях - едновременно удобно и без скрито-покрито.

Едва ли 0,50лв ще уплашат някой мастит наемодател(няма да е само това де...)

⚓️

Любопитно ми е как ще подходят към 

https://www.couchsurfing.com/

където споделянето на жилища/стаи е безплатно.

Интервал

dobadoba, трябва, както със споделените пътувания - глоби и затвор. Иначе, очевидно, целта не е да се прибират някакви отчисления, а затриване на конкуренцията.

dobadoba

Интервал,

Можеш ли да спреш гората да се разлистя?...

⚓️

За протокола: има логика за данъците в случая, стига да са в разумни граници и удобни за плащане.

Интервал

Точно, затова и казах, че очевидно целта не е данъчни постъпления, а затриване на конкуренцията. Все пак, тук са направо безобидни калинки, на фона на Недоразумение-18.

segal

Ще ги призная за истински каскети, когато върнат ергенския данък. 

Rattrack

По принцип има логика и ЕърБнБ има подобни договори с големи европейски градове за отчисление на курортна такса директно към общината.

Но има едно голямо "НО" В белите страни хотелският бизнес е на светло, докато нашия особено по морето изцяло е сиво-черната гама на спектъра.

Същото стана и с Юбер, забраниха го, а в последствие се оказа, че бакшишите масово крият данъци.

dobadoba

segal,

По модереному се казва семейно подоходно облагане.

⚓️

За протокола: аз съм ЗА него, въпреки че потомството отлетя...

 

Каспър

Аз друго се питам, ако трябва да се регистрирам по ддс, за да плащам ддс върху комисионните на Букинг и прочие - ако са 3 % . то 20 % върху тях са 0,6% от стойността на нощувките, имам ли право на данъчен кредит за закупените след регистрацията ми по ддс телевизор, хладилник, джакузи, ремонта и т.н. в апартамента който отдавам краткосрочно под наем?

Ако да.....си е жива далавера!

 

Дъбест

Това Ментата като недоклатен носорог гледа ...

И с толкова акъл, доказано от "подвизите" й.

Slava
снимка на Slava

6

Вт., 18/02/2020 - 16:56 (нов)

Rattrack

По принцип има логика и ЕърБнБ има подобни договори с големи европейски градове за отчисление на курортна такса директно към общината.

Но има едно голямо "НО" В белите страни хотелският бизнес е на светло, докато нашия особено по морето изцяло е сиво-черната гама на спектъра.

Същото стана и с Юбер, забраниха го, а в последствие се оказа, че бакшишите масово крият данъци.

 

Именно, всичката Мара втасала?. Има поне десет сектора от услугите, които масово не плащат реалните данъци, осигуровки и пр.

редник

И колко % ще е ДДС за тези току-що "произведени" хотелиери?...

Дъбест

Трябва да се въведе данък "бъркане с пръст и почистване на устата от хранителни остатъци".

Освен онзи, който откъдето и да се погледнел, изглеждал на задник (това са думи на недоразумението Ал. Йорданов за самия него като кандидат за президент преди години), всичката сган в народното събрание ще се съдерат да плащат по този данък.

Zavinagi CSKAR
снимка на Zavinagi CSKAR

...няма друг начин...няма пари...все от някой трябва да се изсмучат пари...няколко милиона пенсионери имат нужда от пенсии...670 хиляди държавни служители на заплати с бонуси и те семейства ранят...трябва пара...много пара...а младите бягат на запад, че тука им се превива гърба от данъци...кой по напред да ранят...пенсионерите ли...държавните служите ли...

 

..и все пак на фона на данъчната сеч все още има райски кътчета където данъчен не стъпва...това са автосервизите...зъболекарите...лекарите...ВИК майсторите...и т.н всякакви майстори...те дори не са чували за Менда или пък за Влади хазарта...

Интервал

Ако след ГРЕБ изобщо има България, само за преодоляването на щетите от Неговото царуване ще са нужни десетилетия.

Беден Бохем
снимка на Беден Бохем

Тъжно, но факт.

Паисий2

Да речем, че си реализирал една нощувка в месеца. Ще трябва да внесеш 80 ст. по сметка на данъчните, за което ще платиш 2 лева за превод?

Влез или се регистрирай за да коментираш

×