Медия без
политическа реклама

ГЕРБ и ПП-ДБ се сдърпаха кой е по-голям популист за бюджета

08 Юни 2023ОбновенаМИЛА КИСЬОВА
Илияна Димитрова
Министърът на финансите Асен Василев се ангажира до 31 юли да има нов бюджет за тази година.

Още до 31 юли може да има приет нов закон за бюджета за тази година. Това обяви от парламентарната трибуна новият министър на финансите Асен Василев, който се ангажира скоростно да внесе в парламента проектобюджет с 3% дефицит. 

Депутатите гласуваха с пълно мнозинство решение за определяне на допълнителен срок за събиране на приходите и извършване на разходите след 10 юни при липсата на редовен бюджет. Това решение е в комплект с поредното удължаване на бюджета от миналата година, което предстои да бъде гледано на първо четене в пленарна зала.

Асен Василев предложи да се запише, че удължителният закон ще действа не по-късно от 31 юли. 

Дебатите около удължаването на стария бюджет започнаха със спор между ГЕРБ и "Продължаваме промяната" дали служебното правителство е трябвало да внесе бюджет за 2023 г. още през есента на миналата година. ПП нападна кабинета на Гълъб Донев и служебния финансов министър Росица Велкова, че не са спазили законите като са отказали да внесат бюджет за 2023 г. "Вместо това те предпочетоха да всяват страхове в обществото с внушения, че държавата е пред фалит", обяви Венеция Ангова. 

Красимир Вълчев от ГЕРБ бе на противоположното мнение. Според него невнасянето на бюджет за 2023 г. миналата есен дори е спасило страната от фалит, защото не е позволило разходите да набъбнат още повече. "Не обвинявайте Велкова. Големият проблем е, че последните две години разходите бяха увеличени в много по-голяма степен, отколкото го позволяваха приходите. Да си го признаем - липсата на отговорност и популистките предложения в НС са проблемът", заяви Вълчев. Той напълно разграничи ГЕРБ от участие в подкрепа на популистки предложения, въпреки че голяма част от допълнителните разходи и данъчните намаления през последните две години бяха гласувани и от депутатите на тази партия.

От ГЕРБ се усъмниха, че е възможно дефицитът да бъде намален на 3% и в същото време в бюджета да има "политики за хората", както обещава Асен Василев. "От разходите за развитие ли ще пестим, това ли ще е цената на популизма?", попита Красимир Вълчев.

"Най-големият риск за бюджета е Народното събрание" - това обяви Мартин Димитров от "Демократична България", който призова депутатите да бъдат разумни при предстоящото гласуване на основния финансов закон на държавата. "За страната е важно да има бюджет с дефицит от 3% не само заради членството в еврозоната, но и за българските граждани и бизнеса. Но в никакъв случай не трябва да се вдигат данъци, за да запазим добрата икономическа среда и икономиката да расте", каза Димитров. Той обаче смята, че намалените ставки ДДС трябва да бъдат върнати отново на 20%, защото не давали ефект.

ДПС дадоха заявка, че ще спорят против свиването на дефицита до 3% още тази година. "Кое е по-важно - 3% дефицит или на каква цена? Дали това няма да предизвика рецесия? За ДПС е по-важно каква е цената. Ако това ще спре растежа - мерси", каза от парламентарната трибуна Йордан Цонев.

От БСП не пропуснаха да иронизират препирните между ПП-ДБ и ГЕРБ за финансите на държавата. "За първи път виждаме така остро публично в управляващо мнозинство да се карат за държавния бюджет. Представям си като започнат истинските дебати", каза Корнелия Нинова. Според нея този спор още веднъж доказвал, че преговорите за редовно правителство са били само за интереси и постове, без да са уточнявани такива важни неща като макрорамката на бюджета и данъците. След нея Румен Гечев каза, че БСП ще работи бюджетът за тази и следващата година да постига социални цели и растеж при "възможно най-малък дефицит", без да посочи конкретен размер. БСП вече са заявявали, че подкрепят свиване на дефицита тази година до 4.5%.

Какво гласува парламентът?

След 10 юни до приемането на новия бюджет, но не по-късно от 31 юли, правителството ще събира приходи и ще прави разходи според действащото законодателство. Последователността за правене на разходи и предоставяне на трансфери ще е в следния ред:

- плащания по държавния дълг и вноската в бюджета на ЕС

- трансфери за съдебната власт, социално-осигурителните фондове, общините, средствата по европрограми, фонд "Земеделие", БТА, БНТ и БНР

- плащания за бюджетни организации

- други разходи.

 

Още по темата