Quantcast

Медия без
политическа реклама

Газът поскъпна с 11% след спирането на газопровода Ямал-Европа

01 Ноем. 2021
EuRoPol GAZ S.A
В полския сектор на северния газопровод Ямал-Европа продължава да постъпва руски газ, но в Германия спря

Цената на природния газ в Европа скочи с 11% през първия работеин ден след спирането в събота на газопровода Ямал-Европа, който стига до Германия, показаха данни на борсата ICE, цитирани от ТАСС.

Декемврийските фючърси на хъба TTF в Нидерландия поскъпнаха до $861 за хиляда кубически метра природен газ, или €72 за МВтч. 

Подаването на газ по тръбопровода Ямал-Европа бе прекратено в събота сутринта, а по обяд започна реверсивно изпомпване в обратно направление. Операторът на полската газопроводна мрежа Gaz-System съобщи, че в страната продължава да постъпва природен газ, но до Германия не стига. Русия уверява, че не манипулира доставките, за да помпа цените. В петък цената на газа в Европа слезе под $800 за хиляда кубически метра и това не се бе случвало от 17 септември, но в понеделник отново тръгна нагоре.

Освен това, добавя ТАСС, Алжир спря доставките на газ в Испания през Мароко по газопровода Магреб-Европа. Причината е обтягането на отношенията му с Мароко. Но Алжир продължава да изпълнява задълженията си към Испания, като използва газопровода Medgaz, който свърва най-голямото алжирско находище Хаси-Рмел с подводен газопровод до Испания. Също така танкери превозват алжирски втечнен газ.

Още по темата