Quantcast

Медия без
политическа реклама

Франция измести България от второто място по износ на ски

Австрия е експортьор №1 в ЕС на оборудване на зимни спортове

Pixabay

България слезе на трето място в ЕС по износ на ски и дъски за сноуборд. Преди година страната ни бе втора в тази класация, но сега е изместена от Франция, а водач е Австрия, показват новите данни на Евростат.   

Разместването на втория и третия в ранглистата се дължи на по-големия ръст на френския експорт. Всъщност и България, и Франция са увеличили износа си и имат по 11% дял в продажбите зад граница, но прекият ни съперник е произвел и продал в други страни 648 000 броя артикули за зимни спортове, а ние - 630 800. Тези данни са за 2021 г., а предната статистика - за 2020 г., показваше съответно 564 700 броя за България и 551 200 за Франция. 

В сравнение с 2020 г. Австрия отбелязва спад от 5%, България - ръст от 12%, а Франция отчита най-голямо повишение - 18%.

Въпреки че регистрира свиване, Австрия остава недостижим водач в ескпорта, като държи 35-процентен дял с малко над 2 милиона чифта ски и индивидуални сноубордове. 

Най-големите купувачи на ски и сноуборд дъски, произведени в ЕС, са САЩ, Канада и Норвегия. 

Любопитен факт е, че Австрия и Франция са и големи вносители на ски и сноубордове.  

 

Произведено в България

Отличното представяне на България в тази европейска класация се дължи на един производител - фабриката "Амер Спортс" в Чепеларе, която произвежда ски от известните марки Atomic и Salomon. Тя същестува от 70-те години на миналия век, а през 2008 г. бе придобита от чуждестранен инвеститор - финландската компания Amer Sports.  

Другите български производители са сравнително отскоро на пазара.  

Balkan Snowboards например стартира през 2012 г., когато трима любители на сноуборда решават да направят дъски, каквито те самите биха искали са карат. Произвеждат лимитирани серии, дъските се изработват ръчно. Моделите имат български имена – като Voevoda Pro, Partizan Pro, Balkan G и Samodiva.

Cloudnine е друг наложила се наша компания. Началото е през 2014 г. когато двама инженери отварят работилница за ски и бордове. Оборудването се прави по поръчка, като се използва  технологията "сандвич".

Ключови думи:

ски, сноуборд, износ

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?