Медия без
политическа реклама

ЕК обсъжда всички държави от ЕС да свалят акциза на бензина

В плановете влиза и общо закупуване на природен газ

23 Март 2022Обновена
Илияна Кирилова

На европейско ниво се обсъжда координирано намаляване на акциза на горивата от всички страни членки, заяви преди началото на правителственото заседание днес премиерът Кирил Петков.

Целта на тази мярка е да се постигне намаляване на крайната цена на бензина. "Така ще покажем, че мислим за превозвачите и за икономиката", посочи Петков. След заседанието на правителството министърът на енергетиката Александър Николов поясни, че се очаква Еврокомисията да приеме рамката за по-ниския налог, след което всяка държава да оцени конкретно колко да бъде намалена акцизната ставка. "Това трябва да стане с общ подход, за да не се позволи изкривяване на вноса и износа", посочи Николов.

Премиерът очерта още няколко мерки за овладяване на инфлацията, която е световен феномен, което, по думите му, може да бъде направено само съвместно с европейските ни партньори.

Петков обяви, че Европейската комисия е приела да дискутира българското предложение за съвместно закупуване на природен газ от 27-те страни членки чрез един преговорен екип. По този начин ще бъде постигната по-ниска цена.

"Ако може да постигнем цена до 50 евро на мегаватчас на газа за цялата европейска общност, то това ще отрази и на цената на тока", посочи премиерът. Предложението му ще бъде дискутирано на заседание на Съвета на ЕС в четвъртък, като Петков ще предложи да се създаде и специален отдел към Еврокомисията, който да провежда всички преговори за доставки на природен газ.

Петков ще постави въпроса и всички газохранилища в Европа да бъдат запълнени до 90% преди следващия отоплителен сезон, за да се избегнат спекулативни цени в последния момент.

Друга мярка ще е засилване на  диалога с доставчиците на втечнен газ като алтернатива на руския природен газ.

Днес правителството взе решение да удължи с един месец компенсациите за небитовите потребители на ток. През април за фирмите се завишава и таванът на подкрепата от 250 на 300 мегаватчаса, за което ще бъдат осигурени допълнително 738 млн. лв. 

Министърът на енергетиката Александър Николов отчете, че общо компенсациите за небитовите потребители на ток ще достигнат 1.4 млрд. лв. Отделно 223 млн. лв. е помощта за топлофикациите, които са на природен газ, 107 млн. лв. - за ВиК дружествата и 471 млн. лв. за ЕРП, за да не увеличават цената за пренос на електроенергия.

"Очаква се да няма увеличение на цената на тока за домакинствата от 1 април", заяви премиерът Кирил Петков.

Днес следобед енергийната комисия в парламента е поканила за изслушване за цените на природния газ, електроенергията и топлоенергията Станислав Тодоров – председател на Комисията за енергийно и водно регулиране.

Ключови думи:

акциз, горива, Кирил Петков

Още по темата