Медия без
политическа реклама

Две гръцки фирми са избрани за доставчици на втечнен газ за ноември

10 Окт. 2022
Терминалът за втечнен газ на гръцкия о-в Ревитуса

 

"Булгаргаз" успешно приключи търга за доставка на втечнен природен газ за месец ноември 2022 г., избрани са двама доставчици - Mytilineos S.A. и DEPA Commercial S.A., съобщиха от държавното дружество.

Оттам припомнят, че на първия етап от търга са заявили интерес 13 фирми, като след извършен предварителен подбор 10 от тях са поканени да предоставят обвързващи оферти. До крайния срок, указан в процедурата, оферти са подали 8 фирми от Европа, Азия и САЩ. 

"Класирането се извърши в съответствие с приетата методика за оценяване на офертите и са избрани два доставчика на втечнен природен газ с осигурени слотове за регазификация и съхранение на терминала в Ревитуса – Mytilineos S.A. и DEPA Commercial S.A.", се казва в прессъобщението.

И двете компании са гръцки. DEPA e държавният гръцки газов оператор, а Mytilineos е една от най-големите частни електроенергийни и газови компании в южната ни съседка.

"Булгаргаз" не посочва на какви цени ще е доставяното синьо гориво за ноември, а единствено, че са били постигнати изключително конкурентни цени, които ще намерят отражение в предложената от държавния газов оператор цена на природния газ за месец ноември.

Преди дни шефът на КЕВР Иван Иванов коментира на енергийна конференция, че в търга за доставка на втечнен природен газ през ноември са предложени атрактивни цени, доста под сегашните 233 лв./МВтч.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?