Медия без
политическа реклама

Доживяхме и в България токът да струва 0.00 лв.

Своебразният рекорд се дължи на бума на фотоволтаици

Илияна Кирилова

Миналата седмица приключи с нещо небивало - цената на електроенергията на свободния пазар у нас за първи път се стопи до нула. На 20 май, в събота, в слънчевия интервал 13-16 ч., 1 мегаватчас ток  струваше 0.00 лв. Това се повтори и в неделя, при това почти през през целия ден - между 10 и 17 ч. Става дума за борсовите котировки в сегмента "Ден напред".  

Чудото в двата слънчеви дни се дължи на свръхпредлагането на енергия през деня след масираните инвестиции във фотоволтаици в целия регион, обясни депутатът Владислав Панев в свой пост във Фейсбук. 

Нулеви и дори отрицателни цени на електроенергията заради слабо търсене и свръхпроизводство са познати в Европа, но у нас такива пазарни стойности се регистрират за първи път, и то в момент, в който ключова производствена мощност - Пети блок на АЕЦ "Козлодуй", е изключена от електроенергийната мрежа заради планов ремонт. 

"Миналата година  след апокалиптични прогнози за войната и последствията за цените на ресурсите електроенерията удряше и 1000 лв. за мегаватчас (за сравнение средната цена за 21 май на пазара "Ден напред" бе 58.79 лв. за мегаватчас, сочат данните на Българската независима енергийна борса, бел. ред.) Това доведе до огромни инвестиции, които тласнаха махалото в другата посока. Някаква заслуга за това има и парламентът, след като облекчихме бюрокрацията за инсталиране на мощности за собствено ползване", обяснява Панев в публикацията си. И допълва: "Днес и природният газ вече е под 30 евро за мегаватчас. Над 90% под максимума от миналия август. Хранилищата са пълни. Европа се справя учудващо добре".

 

Предизвикателства

Народният представител от коалицията "ПП-ДБ" посочва, че заради многото нови мощности, изпозващи енергията на слънцето и вятъра, нулеви цени ще има и занапред. Но подчертава, че е важно да има стабилно ниски цени, през цялото денонощие, а не само когато слънцето грее. "Има няколко фактора, които ще свършат работа в тази посока - батериите за съхранение (включително ПАВЕЦ "Чаира"), инвестициите в мрежата, свързаността с цяла Европа, а и не само. Големите разлики могат да бъдат компенсирани през системите за съхранение на енергия. ПАВЕЦ „Чаира“ е такава батерия, която може да купува евтино на обяд и да продава скъпо при повишената консумация рано сутрин и късния следобед“, пояснява Панев. 

За съжаление "Чаира" е извън строя заради тежка авария, а служебният министър на енергетиката неотдавна обясни, че ремонтът ще отнеме много време и много пари. В Плана за възстановяване и устойчивост обаче са предвидени значителни инвестиции в "складове" за енергия. 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата