Медия без
политическа реклама

Фискалният резерв възстанови част от парите си

След върнат заем от НЕК, нова емисия ДЦК и данъчни постъпления към 15 април правителството разполага с 8.2 млрд. лева

19 Апр. 2022
Илияна Кирилова

Фискалният резерв е нараснал до 8.282 млрд. лв. към 15 април, след като седмица преди това бе паднал почти до санитарния минимум. Това става ясно от данните на БНБ за баланса на управление "Емисионно" към 15 април. Месец преди това спестените пари на правителството бяха 9.9 милиарда лева.

Обезпокоителните данни, че към 8 април парите на правителството по сметки в БНБ са 4.757 млрд. лв. -  само с 250 млн. лв. над неснижаемия остатък, станаха повод за множество коментари. Държавата свърши парите, подеха критици на властта. Коалиционният партньор "Има такъв народ" също наля масло в огъня.

Лично шефът на бюджетната комисия Любомир Каримански, чиято кандидатура за управител на БНБ не получи подкрепа от останалите три формации в управлението, пусна пост във Фейсбук със следния текст: "Как се промениха средствата на фискалния резерв (от действията на Министерството на финансите) по депозити в Българската народна банка за по-малко от месец и половина (25.02.22 - 08.04.2022)!? Само факти!"

Съпартиецът му Пламен Данаилов, който е зам.- министър на енергетиката, също обърна внимание на спада на фискалния резерв под 4.8 млрд. лв. към 8 април и попита чрез социалните мрежи: "Какво е наложило и за какво са били разходвани толкова много средства, всички ние се надяваме да ни бъде прозрачно представено."

До момента финансовият министър Асен Василев единствено обясни, че оттогава досега правителството е платило 2.7 млрд. лв. по стар външен дълг, но с очакваните приходи от данъци през април резервът ще се възстанови на предишните нива. "Фискалният резерв е като банковата сметка - превеждат ви заплатата и вие харчите, после пак превеждат заплатата, пак харчите...", посочи Василев.

Има и други причини за спада на парите на държавата до рекордно ниско ниво в началото на април, освен плащания по външния дълг на държавата. Правителството прави все повече и повече извънредни разходи за компенсации на бизнеса и на граждани във връзка с нарасналите енергийни цени и други помощи. Вероятно изтегленият до момента нов дълг от 1 млрд. лв. не е бил достатъчен да покрие всички допълнителни харчове.

Освен това винаги първата седмица от месеца паричните запаси намаляват с по около милиард заради изплащането на пенсиите, след което сумата се попълва от приходи.  

Фискалният резерв са наличите пари, към които правителството посяга, когато постъпленията от данъци не достигат за покриване на разходите. Финансовото министерство обаче може да използва единствено превишението над 4.5 млрд. лв., защото това са неприкосновените средства на Сребърния фонд, на Националния фонд (средства на ЕС), както и двата национални ядрени фонда. Само в Сребърния фонд в момента има около 3.6 млрд. лв. 

Финансовият министър Асен Василев обясни, че в последната седмица постъпленията от данъци ще увеличат парите във Фискалния резерв до над 8 млрд. лв. 

Зам.-министърът на енергетиката Пламен Данаилов обаче допълва, че на 15 април в резерва са влезли 1.2 млрд. лв. от НЕК. Националната електрическа компания предсрочно е погасила заем, даден й от финансовото министерство за покриване на обезщетението по разваления договор с руската "Атомстройекспорт" за строителство на АЕЦ Белене. Този заем трябваше да се върне в края на 2023 г., но бе изискан предсрочно.

"Ако не бе тази важна финансова подкрепа от Министерството на енергетиката, държавният бюджет можеше да изпадне в затруднение да посрещне предстоящите плащания", написа в пост във фейсбук Пламен Данаилов.

Още този месец обаче върнатите пари от НЕК вероятно ще бъдат използвани за изкупуването на зърно от държавата. Именно липсата на пари беше причина сделката да се забави толкова много.

В защита на финансовия министър и на Фискалния съвет се включиха депутати от "Демократична България". "Не всичко е цветя и рози, но фискалният резерв изглежда ОК", коментира Владислав Панев. "Фискалният резерв е с 3.5 млрд. лв. повече отколкото беше преди седмица, когато се появиха апокалиптични прознози, че парите на държавата свършват. Така става като се сравняват круши с ябълки", написа той в свой пост във Фейсбук. Според Панев движението на средствата в резерва е правилно да се следи в края на всеки месец. Той припомня, че през изминалата седмица резервът е бил попълнен и с 500 млн. лв. от нова емисия ДЦК.

Преди дни Панев успокои, че бюджетът има достатъчно буфери и вероятно ще бъде изпълнен, въпреки проблемите с очаквания по-нисък ръст на БВП и доста по-високата инфлация от заложените. 

 

 

 

Още по темата