Медия без
политическа реклама

Фискалният резерв се стопи с 3 млрд. лв. за месец

Оставям бюджета с добра събираемост на данъците, заяви Асен Василев при сдаването на поста

09 Апр. 2024Обновена
 Людмила Петкова е дългогодишен служител в МФ, последно бе шеф на дирекция  "Данъчна политика", но е била и заместник-министър на финансите в различни правителства.
Людмила Петкова е дългогодишен служител в МФ, последно бе шеф на дирекция "Данъчна политика", но е била и заместник-министър на финансите в различни правителства.

За месец Фискалният резерв се е стопил с близо 3 млрд. лв. Според данните на МФ за изпълнението на бюджета в края на февруари парите в резерва са били 12.9 млрд. лв., а месец по-късно - в края на март, вече са 9.9 млрд. лв. 

Това стана известно от обясненията на доскорошния финансов министър Асен Василев. При смяната на властта той отбеляза, че предава поста с много добра събираемост на данъците и Фискален резерв, в който има 9.9 млрд. лв. - "напълно достатъчен при изискуем минимум от 4.5 млрд. лв.".

Часове по-късно служебният финансов министър Людмила Петкова на отделен брифинг разясни, че към 8 април Фискалният резерв на държавата е още по-изтънял. По сметки в БНБ и в търговски банки има само 6.6 млрд. лв. плюс още 2 млрд. лв. очаквани вземания от фондовете на ЕС. Като се има предвид, че 4 млрд. лв. са неприкосновените пари на Сребърния фонд, означава, че на разположение държавата има само 2.7 млрд. лв. парични средства, каза Петкова. И посочи, че миналата година по това време е имало 9.5 млрд. лв. във Фискалния резерв, без вземанията по еврофондовете.

Петкова обеща до седмица да даде точна информация за какво са похарчени над 3 млрд. лв. от резерва от началото на март досега. На този етап е известно само, че с пари от резерва е изкупен дългът на "Топлофикация - София" към БЕХ и "Булгаргаз" за 1.6 млрд. лв. Със сигурност има и плащания на пенсии в началото на април, каквато е редовната практика на финансовото министерство - разход, който после в течение на месеца се допълва от данъчни приходи.

В отговор привечер Асен Василев написа пост във "Фейсбук", в който подчерта, че заради цикличността в плащанията и постъпленията, резервът се мери винаги в края на месеца.

"Трудно ми е да повярвам, че г-жа Петкова, която също получава ежедневните справки от дирекция "Държавно съкровище" не знае тези факти. Надявам се, че няма да пробват да ни сервират втора серия от "държавата фалира" и "ще умрем от студ". Прогнозните нива на единната сметка през април можете да видите в приложената графика:

 

"Приходните агенции свършиха много добра работа. Към 5 април НАП са събрали 15% повече данъци от миналата година. Събраните от митниците приходи са със 7% по-малко, но това се дължи основно на спад в постъпленията от ДДС от вноса на петрол. Причината е, че "Лукойл" работи от началото на годината с половин капацитет", обясни при сдаването на властта Асен Василев.

Той призова новият служебен финансов министър да не спира работата по приемането на еврото въпреки предстоящите избори.

Членството в еврозоната, в ОИСР и пълноправния Шенген, наред с организирането на изборите, са приоритетите на служебния финансов министър Людмила Петкова. Тя обяви, че план-сметката за изборите 2 в 1 от 100 млн. лв. е изготвена и ще бъде одобрена от служебния кабинет веднага, след указа на президента, който се очаква да бъде обнародван в сряда или четвъртък. Към тези 100 млн. лв. ще има и допълнителни разходи по сметката на ЦИК за бюлетини, софтуер и поддръжка на машините за гласуване.

На 12 април се провежда редовно заседание на Съвет по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН) и тогава ще бъде подписано споразумение за информационната кампания за въвеждането на еврото, посочи Петкова. Предстои служебният кабинет да одобри закона за въвеждане на еврото, чието обществено обсъждане приключва на 24 април. 

Проектът за сливане на НАП и Агенция “Митници” също е сред приоритетите на МФ и работата по него продължава, стана ясно от обясненията на Петкова. Определен е съвет, който да отговаря за проекта, както и координационна група от специалисти. Има различни работни групи, които паралелно подготвят всички законодателни промени, промените в човешките ресурси и комуникациите. "Не се предвиждат съкращения на служителите от двете приходни агенции, всички експерти ще останат на работа и ще бъдат пренасочвани към други функции, там където се налага", посочи Петкова.

Асен Василев определи като "несериозно" всичко, което се появява в медиите около скандала с ареста на шефката на Агенция "Митници" Петя Банкова и обвиненията, че е част от организирана престъпна група. Василев каза, че информацията, с която разполага по случая, е единствено тази, която се тиражира в медиите.

Според него не е имало особен смисъл от наложената от парламента забрана да прави разплащания по бюджета. Засегнати са "дребни плащания" за около 10 млн. лв. - предимно решения от последното заседание на правителството като например средства за болницата в Котел.

Петкова увери, че няма проблем да се изплатят великденските бонуси към най-ниските пенсии, защото парите идват от бюджета на НОИ.

Заместниците на Василев са подали оставка, така че ще има нови служебни заместник-финансови министри. Людмила Петкова обаче не посочи имена.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата