Медия без
политическа реклама

НС ограничи опасно възможността на служебния кабинет да се разплаща

Депутатите не приеха отстъпката от 25 стотинки за горивото да важи за всички и през януари

23 Дек. 2022

В последните минути на работното време на парламента за отиващата си 2022 г. депутатите ограничиха възможността на служебния кабинет да се разплаща в първите дни на 2023 година. Въпреки несъгласието на финансовото министерство мнозинството реши да въведе извънреден лимит за харченето на средства от фискалния резерв. Така хазната  ще се движи по ръба, а във финансовото министерство ще трябва да стискат палци да не възникнат големи разходи от извънреден характер.
Предложението за въвеждането на извънреден лимит при разплащания с източник фискалния резерв бе внесено от бившия финансов министър на ГЕРБ Кирил Ананиев. Ананиев настоя с отделен текст в закона за удължаване на действието на държавния бюджет да бъде забранено на правителството да използва за оперативни плащания парите в резерва, постъпили по две линии – средствата на сребърния фонд за гарантиране на пенсионната система и парите по линия на ЕС. И в момента средствата на сребърния фонд са неприкосновени, но забрана да се ползват парите по линия на средствата от ЕС не съществува.
От дебатите в зала се разбра, че става въпрос за сума в размер на 6 млрд. Тя ще бъде замразена за ползване, въпреки че е налична, заедно със средствата на сребърния фонд, които към ноември възлизат на близо 3,8 млрд. лв. Така на практика ще бъдат замразени за ползване около 10 млрд. лв. от наличния фискален резерв, който в момента е 13 млрд. лв, а служебният кабинет ще може оперативно да се разплаща с 3 млрд. лв.
Тези пари са достатъчни, за да се покрие най-голямото плащане в началото на януари, 2023  г. – пенсиите. Те се плащат на точно определено число, когато няма да са постъпили достатъчно нови приходи в бюджета. МФ обаче предупредиха, че ако има някакви други големи непланирани разходи, ограничението ще принуди правителството да поема дълг рано рано през годината.
„Знаете, че имаме реализиран дефицит по линия на централния бюджет, който е финансиран от резерва. При въвеждане на извънреден лимит за ползването на резерва може да се окажем принудени да теглим дълг при положение, че имаме налични 10 млрд. лв. във фискалния резерв“, предупреди депутатите финансовият министър Росица Велкова. Тя изтъкна, че се нарушава философията на единната сметка и правото на правителството свободно да работи с нея.
„Кажете ясно скритата си цел – искате да ограничите възможността на служебния кабинет да харчи пари, защото очаквате да дойдете на власт и вие да ги харчите“, коментира от трибуната бившият финансов министър Асен Василев. Въпреки аргументите залата гласува извънредното ограничение да бъде въведено.
Мнозинството не прие аргументите на финансовото министерство и за друго искане – да се продължи през януари действието на отстъпката от 25 стотинки от цената на бензина. Идеята е отстъпката и през януари да продължи да важи за всички, докато се проведе общественото обсъждане за въвеждане на подоходен критерий за ползването й. Предложението за удължаване на отстъпката бе внесено от председателя на бюджетна комисия Петър Чобанов от ДПС по искане на финансовото министерство, като министър Росица Велкова обясни, че вече няма и притеснения за дискриминационно прилагане на отстъпката. „Знаете, че имахме проблеми с ЕК защо отстъпката може да се ползва само от автомобили с български номера. След допълнителните пояснения, които дадохме, нямаме обратни забележки“, обясни Велкова. Тя припомни за постъпилите 73 млн. лв. приходи от свръхпечалба на „ЛУКойл“, които ще се ползват като източник за изплащане на отстъпката през този първи месец. Това предложение изобщо не бе допуснато до гласуване в зала, като аргументи защо е недопустимо в детайли не бяха дадени. Петър Чобанов обаче обясни, че може да се постигне същото и по алтернативен юридически път. 
С тези завои в последния момент депутатите гласуваха окончателно на второ четене удължителния закон за прилагане на държавния бюджет за 2022 г. и през 2023 г.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата