Медия без
политическа реклама

Разблокирането на Сребърния фонд стресна бюджетната комисия в НС

Възможна алтернатива е да се гласува нов таван на дълга, допуснаха народни представители

Росица Велкова
БГНЕС
Росица Велкова

Ще бъдат ли харчени пари от Сребърния фонд за текущи разходи? Този въпрос най-много интересуваше депутатите от бюджетната комисия, която одобри днес на първо четене поредното удължаване на миналогодишния бюджет до приемането на нов за 2023 г.

Както е известно, действието на удължителния закон спира на 10 юни и без поредно удължаване служебният кабинет не би могъл да прави никакви разходи и разплащания след тази дата.

"Никога не сме посягали на средствата от Сребърния фонд и те няма да бъдат използвани", увери депутите служебният финансов министър Росица Велкова. Финансовото министерство поиска да бъдат разблокирани парите от еврофондовете и Сребърния фонд, които са част от Фискалния резерв. Те бяха блокирани за текущо харчене от предишното Народно събрание.

Велкова отново обясни, че няма риск за парите, които се събират от години за подкрепа на пенсиите в т.нар. Сребърен фонд. Служебният финансов министър увери депутатите, че така или иначе Фискалният резерв не може да слиза под 4.5 млрд. лв., а в Сребърния фонд има 3.7 млрд. лв. "Но може да се запише между първо и второ четене изрично в удължителния закон, че неснижаемият остатък на резерва е 4.5 млрд. лв.", предложи финансовият министър.

Красимир Вълчев от ГЕРБ одобри това предложение, защото "проблемът е, че временното изкушение може да стане постоянно".

"В момента във Фискалния резерв има 10.1 млрд. лв., от които само 2 милиарда лева може да се ползват за касови плащания. Останалите 8 млрд. лв. са блокирани, но няма логика те да не могат да се ползват в рамките на месеца, когато са непотребни, и да стоят на сметка в БНБ, а в същото време да отидем на външните пазари на дълг при лихва 5%", заяви Велкова.

Депутати от БСП и ДПС допуснаха, че по-подходяща алтернатива е да се предвиди в удължителния закон текст, който да завиши лимита за теглене на нов дълг, отколкото да се "рискува Сребърния фонд". "Помним как един друг финансов министърт взе над един милиард от здравната каса и не ги върна", каза Румен Гечев, визирайки Симеон Дянков, който бе финансов министър в първия кабинет на ГЕРБ.

"Между първо и второ четене може да се вкара текст за нов таван на дълга", допусна Петър Чобанов от ДПС.

От ИТН настояха, ако се записва в закона неснижаем остатък на Фискалния резерв, в него да влизат и средствата от двата фонда за АЕЦ "Козлодуй" - извеждане от експлоатация на ядрените блокове и ядрени отпадъци, а също и Учителския пенсионен фонд. 

Служебният финансов министър настоя, че ако не се освободят средства от единната сметка, в която влизат парите във Фискалния резерв, има риск за "временен ликвиден разрив" - невъзможност за обслужване на плащания по държавния дълг, по бюджета на НОИ, както и блокиране на важни социални, икономически и финансови функции на държавата. Освен това блокирането на тази сметка било в противоречие на Закона за публичните финанси.

От 1 юли рязко ще скочат разходите на държавата заради 12%-ната индексация на пенсиите. До края на годината страната трябва разплати 4.1 млрд. лв. по европроекти от стария програмен период, в противен случай трябва да ги върнем на Брюксел. А по плана за възстановяване за тази година са предвидени за касово усвояване 1.3 млрд . лв. за проекти, чиято подготовка е напреднала, отчете още финансовият министър.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата