Медия без
политическа реклама

Депутатите поискаха гаранции от МФ срещу източване на застрахователи

20 Дек. 2022

Депутатите от икономическата комисия в парламента приеха на първо четене законови промени, свързани с незабавно плащане на обезщетения в чужбина по линия на системата "Зелена карта". Подкрепата обаче бе с уговорката, че финансовото министерство ще преработи текстовете, така че да не се допусне източване на пари от застрахователните компании с фиктивни катастрофи и поскъпване на застраховката "Гражданска отговорност".

Както писа "Сега" промени в Кодекса по застраховане, внесени от служебния кабинет, предвиждат българското бюро "Зелена карта" моментално да изплаща предявените искания за обезщетения при пътни инциденти в чужбина. В изключително кратък срок - 7 дни, съответният застраховател, сключил полицата, трябва да преведе сумата в бюрото. На практика се въвежда принципът "първо плащаш, после оспорваш", с което правителството търси решение на стар проблем, свързан с отказа на някои застрахователи да плащат обезщетения, защото смятат, че се фиктивни.

Нерешени през годините проблеми със системата "Зелена карта" за изплащане на щети за пътни инциденти в чужбина са на път да взривят цените на задължителната застраховка "Гражданска отговорност".

 

Асоциацията на българските застрахователи и самото национално бюро "Зелена карта" силно се противопоставиха на подобно законово решение и предупредиха, че то ще доведе блокиране на сериозно пари в дружествата и до рязко покачване на "Гражданска отговорност".

За да се намери балансирано решение ще бъде сформирана работна група, която в кратки срокове ще подобри текстове от законопроекта, предаде БТА. По предложение на Людмила Петкова, заместник-министър на финансите, в работната група ще участват представители на комисията, както и на бизнеса. По думите на Петкова така би могло да се намери работещо решение, което да не допуска с измамнически схеми на фиктивни катастрофи в чужбина да се източват парите на застрахователите. Неизплатените обезщетения са предимно към страни като Румъния и Италия.

Други държави в рамките на системата "Зелена карта" нямат подобни проблеми, стана ясно от обясненията на Петкова. "Правото на глас на България в органите на системата "Зелена карта" е суспендирано, защото ние не плащаме", каза още тя.  Освен това решението на проблема е условие за приемането ни в еврозоната, затова трябва да се действа спешно.

Депутатите от икономическата комисия определиха като смущаваща прекомерната регулация, която правителството иска да въведе за този бизнес на застрахователите. Но мнозинството подкрепи на първо четене законопроекта, защото го определи като важна стъпка към еврозоната, с уговорката, че преди второ четене ще се внесат промени, които да гарантират, че няма да се вдигне цената на "Гражданската отговорност".

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?