Медия без
политическа реклама

МФ предлага да бъдат разблокирани парите във Фискалния резерв

Няма да ползваме средствата в Сребърния фонд, уверява министърът на финансите Росица Велкова

30 Май 2023
Росица Велкова
Илияна Димитрова
Росица Велкова

Служебното правителство предлага на депутатите да премахнат забраната, наложена от предното Народно събрание, да се ползват за текущи разходи европейските средства и парите на Сребърния фонд във Фискалния резерв на държавата.

Според финансовия министър Росица Велкова разблокирането на тези средства ще даде възможност "гъвкаво да се финансират разходите на държавата", без да се налага да се теглят заеми.

"В момента във Фискалния резерв имаме 10 млрд. лв., но те са условно блокирани, без да е необходимо, и не може да ги ползваме. И би следвало в такава ситуация да се тегли дълг. Все едно да имаме на влог 100 лв., но да теглим заем, защото с тези 100 лева смятаме да си купим обувки наесен", обясни в кулоарите на парламента пред журналисти Велкова.

Истината е, че държавата не може да тегли повече заеми тази година без нов бюджет, защото лимитът, определен в миналогодишния бюджет, вече е изчерпан. 

В същото време финансовият министър увери, че това разблокиране не криело рискове за парите в Сребърния фонд, защото те били 3.7 млрд. лв., а неприкосновеният остатък, под който не може да слизат средствата във Фискалния резерв, е 4.5 млрд. лв.

Велкова не посочи каква част от Фискалния резерв ще се наложи да бъде използвана за текущи разходи, докато държавата няма редовен бюджет. Във Фискалния резерв се държат парите не само на Сребърния фонд, но и на още няколко целеви фонда (сред тях и Учителския пенсионен фонд), като общият им обем далеч надхвърля неснижаемия остатък от 4.5 млрд. лв.

Днес служебното правителство внесе в Народното събрание проектозакон за ново удължаване на стария бюджет. Както е известно удължителният закон спира да действа на 10 юни. Новото 49-то Народно събрание обаче не успя да гласува бюджет за 2023 г. и без ново удължаване на стария бюджет след тази дата правителството няма да може прави никакви разходи.

Според внесените текстове, се премахва срокът на 3-месечно действие на удължителния закон - предлага се той да действа до приемането на нов бюджет за тази година. "Всички системи ще се финансират както досега.  Приходите и разходите ще се правят по действащото законодателство", заяви Велкова.

В проекта е записано, че всички разходи и трансфери към министерства и бюджетни ведомства, към НОИ и здравната каса ще се извършват до размер, не по-голям от размера им към същия период на предходната година, но и като се отчитат и влезли в сила актове на Народното събрание, на Министерския съвет и други, които предвиждат допълнителни или намалени бюджетни средства.

Това означава, че от 1 юли, дори и без гласуван нов бюджет, пенсионерите трябва да получат индексация на пенсиите с 12%.

Икономисти вече предупредиха, че удължаване на стария бюджет е приемливо до края на лятото, когато в хазната има достатъчно постъпления от данъци. Наесен обаче финансите на държавата ще бъдат силно застрашени.

Още по темата