Quantcast

Медия без
политическа реклама

Депутат спечели рунд по делото "Боклуците на Ковачки"

"Финансов господар" и "воденичен камък" не са обида, реши съдът по жалбата на енергийния бизнесмен срещу Владислав Панев

31 Яну. 2022
Фейсбук на Владислав Панев

Депутатът от коалицията "Демократична България" Владислав Панев се похвали със "зелена победа" над известния енергиен бизнесмен Христо Ковачки.

"Тема с продължение и щастлива и логична развръзка – Христо Ковачки загуби делото за клевета, което заведе срещу мен, затова че през 2019 г. направих серия от разкрития как неговите ТЕЦ внасят и горят боклуци, с което увреждат здравето на хората и околната среда в районите на Гълъбово, Перник и Бобов дол. Надявам се това решение да е крачка към връщане на справедливостта в България, към това всички да сме равни пред закона, към свободата да не те е страх като разкриваш далаверите на властта и свързаните с нея олигарси", написа в профила си във Фейсбук Панев, който е председател на природозащитната партия "Зелено движение".

Ковачки заведе дело за клевета, защото се почувствал силно засегнат и обиден от някои квалификации, използвани от екоактивиста. Но съдът е установил, че изрази като "Ковачки гори отпадъци, трови ни и взема от нашите пари“ и „компаниите на Ковачки започнаха масиран внос на боклуци от Италия с цел изгаряне“ не са клеветнически, обяснява Панев, цитирайки мотивите на магистратите.  Според съда изразът „Присъствието на играч като Ковачки в сектора е достатъчно легендарно“ също не е обиден - още повече че е общоизвестно, че от години ищецът присъства със свои фирми в енергийния сектор, за което свидетелстват множество медийни публикации“.

„Изразите „Боклуците на Ковачки“, „Финансов господар“ и „Воденичен камък не само за енергетиката, но и за цялата българска индустрия“, не са обидни, не са клевета твърденията „феодално зависими от назначения от властта водещ работодател“, „държи топлоснабдяването на няколко средноголеми български града“ и „коза с изкарването на работници на улицата го е играл многократно“. Дори да се приеме, че с публикациите се приписват определени действия, от множество публикации в медиите се установява, че са предприети проверки от компететни органи след сигнали за застрашаване на екологичната сигурност на България с горене на вносни отпадъци. В този смисъл тези публикации кореспондират със становища на компетентни държавни органи и изказвания на техни представители“, посочва съдът. 

Ето още един важен мотив - обществения интерес:  

Магистратите обръщат внимание, че пубикациите на Владислав Панев не са насочени персонално срещу бизнесмена, а  "целят да предизвикат обществен дебат във връзка със замърсяването на въздуха и опазването на околната среда, както и във връзка със субсидиране на предприятия в енергийния отрасъл, които касаят общественото здраве“. 

„Във връзка с приложение на чл. 10 от Европейската конвенция за защита на правата на човека, следва да се съобрази дали публикацията има принос за дебат в обществен интерес. В решението е посочено, че е важна ролята на пресата в едно демократично общество. В случая замърсяването на околната среда и човешкото здраве са предмет на обществен интерес. В този случай колкото по-голяма е информационната стойност за обществеността, толкова повече интересът на лицето (Ковачки) да бъде защитено от публикуването следва да отстъпи“.

 

Това е решението по делото на първа инстанция. Дали бизнесменът ще го обжалва -  ще стане ясно в допустимия за реакция двуседмичен срок. 

Ключови думи:

Владислав Панев, Ковачки

Още по темата