Медия без
политическа реклама

Ексдепутат внесе сигнал срещу Бойко Борисов заради "Неохим"

Комисията за финансов надзор ще трябва да провери апокалиптичните коментари на лидера на ГЕРБ

18 Авг. 2022
Бойко Борисов
БГНЕС
Бойко Борисов

Владислав  Панев, бивш депутат и лидер на "Зелено движение", съобщи, че е сезирал Комисията за финансов надзор за коментарите на Бойко Борисов за тежкото състояние на торовия завод "Неохим". 
"Акциите на "Неохим" АД се търгуват на фондовата борса, а изявленията на Борисов и на местните директори за състоянието на дружеството са в директно противоречие с последната официално подадена информация до инвеститорите за печалба от над 75 млн. лева за първите 6 месеца на годината", посочва в сигнала си до КФН Панев.  

 

В събота Бойко Борисов посети завода, чийто управител Стефан Димитров бе кандидат на ГЕРБ за депутат от Хасково, и обяви, че "Неохим" е в тежко състояние заради калпавото управление на "Промяната" и скъпия природен газ, спрял е работа и е започнал да освобождава работници. 

Бойко Борисов, който обяви, че големият торов завод "Неохим" фалира заради скъпия природен газ, би трябвало да бъде наказан за разпространяване на невярна информация.

"Има си ясен ред за оповестяването на всяка важна новина за борсово търгувана компания, която може да оказва влияние на цената ѝ. Той не включва изявления пред медии на бивш премиер в компанията на изпълнителния директор и собственик. И то апокалиптични такива - за принудително спиране на работа (от сайта на "Неохим" се вижда, че става въпрос за планов ремонт, който се извършва всяко лято), за масово освобождаване на работници и т.н.", посочва още  Владислав Панев. И допълва:" Да, инфлацията и поскъпването на суровините се отразяват тежко на голяма част от индустрията. Вероятно и печалбата на "Неохим" ще падне. Но си има правила за информиране на пазара и те трябва да се спазват. Бойко Борисов не е над закона".

В сигнала си до КФН Панев отбелязва, че или Борисов разпространява неверни данни за състоянието на "Неохим", или отчетът на предприятието за полугодието не казва истината. Във втория случая комисията би трябвало да потърси отговорност от мениджмънта на предприятието.  

 

Акции или кюстендилски череши

Владислав Панев, познат като съпредседател на коалицията "Демократична България" и като инвеститор на фондовия пазар, коментира в профила си във Фейсбук, че капиталовият пазар е стълб за развитието на всяка успешна икономика, а "дълго време беше неглижиран от ГЕРБ, като Владислав Горанов говореше, че за него по-важен е пазарът на череши в Кюстендил". "Изявленията от събота са доказателство, че нищо не се е променило", заключава десният политик.

 

Още по темата