Медия без
политическа реклама

Предприятията ще градят ВЕИ мощности за собствени нужди

На идеята на управляващите опозицията отвърна с обвинения, че лобират в полза на определени инвеститори

ЕПА/БГНЕС

В дълъг спор влязоха депутатите в пленарната зала заради одобрени на второ четене промени в Закона за енергията от възобновяеми източници (ВЕИ), които предложиха ПП и ДБ. Поправките целят да се облекчи режимът, по който се изграждат енергийни мощности за производство на еленергия от ВЕИ, която да се използва за собствено потребление. От опозицията приветстваха намерението на управляващите, но в същото време ги обвиниха, че ще позволят спекулациите на инвеститори, които искат да се възползват от олекотения режим, за да станат търговци на ток.

С промените се позволява на потребителите, например предприятия, да изграждат ВЕИ инсталации за производство на ток, които да служат за задоволяване на собствените им нужди от енергия. Общата инсталирана мощност не може да надхвърля 5 мегавата. За изграждането на такава инсталация ще бъде необходимо единствено да се подаде уведомление до съответното електроразпределително предприятие (ЕРП). На свой ред, ЕРП-то трябва да сключи допълнително споразумение с клиента си, в което да се уточнят техническите изисквания по безопасното включване на новоизградената инсталация в елмрежата.

Със законовите промени се позволява на потребителя, изградил енергийната мощност, да внася произведения от него ток в мрежата. Първо обаче трябва да изпълни изискванията на процедурата по присъединяване към мрежата като производител, която е разписана в наредба към Закона за енергетиката.

Парламентът прие на първо четене законови промени, които предвиждат облекчаване на режима за изграждане на енергийни обекти за производство на електрическа енергия от възобновяеми източници за собствено потребление, като се въвежда уведомителен режим, съобщи БТА.

Именно последното взриви опозицията. Теменужка Петкова – депутат от ГЕРБ-СДС и бивш енергиен министър в кабинета „Борисов 3“, обяви, че така написан, текстът позволява произведената за собствено потребление енергия да се продава. Под претекста, че изгражда мощност за свои нужди, даден инвеститор всъщност тайно ще планира да стане електропроизводител и търговец, обясни тя.

Като доказателство Петкова посочи размера на разрешената мощност – до 5 мегавата, което, по думите й, е достатъчно за град от мащаба на Видин. Инвеститорът ще изгради енергийната инсталация, после ще каже, че произвежда прекалено много ток за своите нужди, и ще поиска да го продава – такава е схемата според бившия енергиен министър.

Управляващите контрираха, че е предвидено производителят да премине през процедурата за присъединяване, ако иска да продава произведената излишна енергия. „Всеки, който иска да продава енергия, ще трябва да мине по общия ред – със становище на Енергийния системен оператор, на ЕРП-тата и така“, коментира Тихомир Тенев от ИТН.

Владимир Табутов от ПП заяви, че законовите промени ще помогнат на небитовите потребители да инвестират в енергийната си независимост, да намалят сметките си и да подобрят конкурентоспособността си. А Владислав Панев от ДБ, който е един от вносителите, намеси и геополитически мотив. „Това е първата, макар и малка, крачка към депутинизация на икономиката – нови енергийни източници, които намаляват зависимостта ни от руски такива“, прогласи десният политик.

Предложението беше прието при гласуването в пленарната зала с гласовете на мнозинството. Опозицията в лицето на ГЕРБ-СДС, ДПС и „Възраждане“ беше против или се въздържа. С това обаче разглеждането на законопроекта на второ четене не приключи – други текстове не бяха разгледани, тъй като изтече времето за пленарното заседание. Така те остават за друг път.

Още по темата