Медия без
политическа реклама

Фирми до Ковачки са натрупали над 166 млн. неплатени осигуровки

Част от дружествата дължат пари на НОИ от 2010 г.

13 Апр. 2022
БГНЕС
Задълженията на "Брикел" ЕАД са от 2010 г.

Над 166 милиона лева дължат фирми, свързвани с бизнесмена Христо Ковачки, на двата задължителни стълба на общественото осигуряване. Това съобщи депутатът от "Демократична България" Владислав Панев във Фейсбук, като се позовава на отговор от министъра на финансите Асен Василев.

В справката пише, че 41 дружества имат непогасени задължения към държавното обществено осигуряване в общ размер на 109 523 963 лв., от които 62 846 681 лв. са главница, а останалото са лихви, които са начислени от 2010 г. до февруари 2022 г. Освен това 40 дружества имат непогасени задължения за допълнително задължително пенсионно осигуряване - Универсален пенсионен фонд и Професионален пенсионен фонд, в общ размер на 56 583 358 лв., от които лихвите са 24 816 562 лв.

В списъка с дружествата със задължения фигурират топлофикациите във Варна, Сливен, Перник, Плевен, Враца, ТЕЦ "Бобов дол", "Брикел", ТЕЦ Марица 3. Включени са още фирмите "Мина Станянци" АД, "Мина Бели Брег" АД, "Мина Балкан", "Мин Индъстри" ЕООД, както и "Въгледобив Бобов дол", "Мини Открит Въгледобив" и "Мина Черноморе", които се намират в несъстоятелност.

"Проблемът не е само за бюджета на общественото осигуряване, но и за самите работещи в тези компании. Когато сумите само се начисляват, но не се плащат, осигурителната база и стаж по първи стълб си текат. Щетата е за НОИ, но не и за отделния работещ. Не така стоят нещата с втория стълб. Там ако няма плащане, няма и натрупани вноски. Съответно няма и втора пенсия", коментира Владислав Панев. По негови думи неплащането на осигуровки е достатъчна причина НАП да поиска несъстоятелност за длъжниците си.

През 2014 г. Надзорният съвет на Националния осигурителен институт взе решение за разсрочване задълженията на "Въгледобив Бобов дол” в размер на 41 млн. лева. Тогава миньорите от Бобов дол бяха подложени на натиск от началниците си да подкрепят правителството като гласуват за БСП на изборите за Европейски парламент, показа разследване на Нова телевизия, която излъчи и запис от скандалния инструктаж. 

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?