Медия без
политическа реклама

Домусчиев държи 20% от концесията на летище София

Бизнесменът отхвърли твърденията на служебния транспортен министър

05 Ноем. 2021Обновена
Илияна Кирилова
Служебният транспортен министър се позова на достоверни източници, че Кирил Домусчиев държи 20 % от концесията на летище "София".

Кирил Домусчиев участва с 20% в концесията на "Летище София". Това заяви служебният транспортен министър Христо Алексиев в интервю за "Медиапул". А председателят на КРИБ Домусчиев отрече. "Потвърдено е от няколко достоверни източника, че фирми на Кирил Домусчиев участват с 20% в концесията, но искам да разбера къде е операторът на летище Мюнхен. Засега го няма, фигурира само на хартия. До момента не съм видял представители на летище Мюнхен, ангажирани с дейността на летище София", казва още Алексиев.
Официално 35-годишната концесия на летището беше дадена от правителството на Бойко Борисов през лятото на 2020 г. на  обединение от фирми на френския фонд Meridiam, който притежава 99% в българското дружество концесионер "СОФ Кънект", а с 1% е австрийската фирма Strabag. "Медиапул" припомня, че се очакваше летищен партньор в София да е операторът на летище Мюнхен, но за изпълнителен директор Meridiam изпрати човек от летището в Севиля.

"Концесионерът "СОФ Кънект" има инвестиционна програма, която трябва да изпълни. До края на тази година трябва да бъдат инвестирани 4.1 млн. евро. Все още чакаме данни от концесионера колко средства са инвестирали до момента. По моя груба оценка направените инвестиции са не повече от 200 000 евро - една тоалетна и 5 дивана. При положение че до края на октомври трябваше да са направени 1 млн. евро. Аз дълбоко се съмнявам, че планираният размер на инвестиции ще бъде направен", казва още служебният министър.

В профила си във Фейсбук Домусчиев отрече да има нещо общо с концесията и призова Христо Алексиев да посочи точно кои са неговите фирми, които участват в концесията. "Категорично заявявам, че тези твърдения, намеци и внушения са поредната 100-процентова лъжа и са част от инструментариума на настоящата предизборна кампания, от която определени лица и медиен кръг се опитват да извлекат политически дивиденти и ползи. Тази лъжа, която цели да ме дискредитира, е изфабрикувана от субектите, които понастоящем се опитват да дирижират задкулисно политическия живот в страната и да позиционират участниците в него, включително посредством опити за манипулиране на общественото мнение чрез фалшиви новини и под предлог, че се защитава интереса на държавата и гражданите. Жалко е, че в това мероприятие участва и лице, заемащо висша държавна длъжност, каквато е служебният министър на транспорта.", Кирил Домусчиев

Договорът за концесията на летище София беше подписан през лятото на 2020 г. в разгара на протестите срещу Бойко Борисов и Иван Гешев. Вместо за 3 месеца преговорите приключиха за месец и половина. Според "Капитал" бързането е било, защото се е очаквало тогава Борисов да подаде оставка. Парадоксално правителството му сред петима кандидати за концесията избра участника с най-ниската оферта за инвестиции и третата по размер на концесионното плащане.

Тази пролет съвсем в края на последното правителство на Борисов бе подписан анекс към концесионния договор, с който държавата се съгласи "СОФ Кънект" да не плаща идните 10 години концесионни такси заради COVID-19. Става дума за около 245 млн. евро, както и да вдигне летищните такси. 

Още тогава БСП и ДБ започнаха да говорят и че фирми на Кирил Домусчиев са сред концесионерите на летището. През пролетта пред "Медиапул" представител на френската инвестиционна компания Meridiam, която държи 99% от новия оператор на летище София "СОФ Кънект", обясни, че инвеститори в нея са големи застрахователни компании, пенсионни фондове и банки, сред които ЕБВР и ЕИБ.

По-късно днес от Meridiam разпространиха съобщение, с което потвърждават, че акционери в "СОФ Кънект" са Meridiam, които притежават пряко 99% от капитала и акциите, както и австрийската компания Strabag, която има 1%. "Няма никакво участие на български граждани или фирми както в SOF Connect, така и в Meridiam", посочват от френската компания. Оттам припомнят, че тя е основан през 2005 г. от Тиери До (Thierry Déau) и по френското законодателство е независима инвестиционна компания и управлява активи. Компанията е специализирана в разработването, финансирането и дългосрочното управление на устойчива публична инфраструктура в три основни сектора: устойчива мобилност, критични обществени услуги и иновативни нисковъглеродни решения. Има офиси в Адис Абеба, Аман, Дакар, Истанбул, Ню Йорк, Люксембург, Париж, Торонто и Виена, и понастоящем управлява 18 млрд. щатски долара и повече от 100 проекта. 

 

Още по темата