Медия без
политическа реклама

Добрев: Президентът е прав, но отхвърляме ветото му за тока

Депутатите си дадоха шест месеца да поправят промените в Закона за енергетика

10 Ноем. 2023
Илияна Димитрова
Шефът на енергийната комисия Делян Добрев обвини експертите от Министеството на енергетиката, че написали калпав законопроект за либерализация на пазара на ток за бита.

С уговорката, че ще пренапишат наново промените в закона за енергетиката, с които се въвежда поетапната либерализация на пазара на ток за домакинствата,  ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС отхвърлиха ветото на президента.

"Споделяме повечето от мотивите на президента. Прав е, че няма разиграни модели как ще се случи освобождаването на цените на тока за бита и че има много неизяснени неща, но ще подкрепим повторно промените в Закона за енергетиката, с уговорката, че следващите шест месеца, ще ги поправим". Това обяви от парламентарната трибуна депутатът от ГЕРБ и председател на енергийната комисия Делян Добрев.

Президентът атакува законовите промени, с мотивите, че начинът, по който се предвижда  да се либерализира пазара на ток за бита, ще доведе до рязък скок на цените в началото на 2026 г. Предвижда се от началото на 2026 г. да отпадне компенсирането на битовите потребители чрез регулирани цени на тока и те да излязат на свободния пазар, където цените все още са много по-високи от регулираните, отбелязва държавният глава. Той посочва, че не е предвиден адекватен механизъм за събиране на необходимите 1.5 млрд. лв. за 2024 и още толкова за 2025 г. , с които да бъдат компенсирани електроразпределителните дружества, които ще трябва през тези две години да продават ток на регулирани цени. Това носи риск от социално-икономически сътресения, смята президентът. Радев критикува още непълната дефиниция за енергийно бедни домакинства.

В мотивите си той посочва, че "стандартът на живот на мнозинството от българските граждани остава най-ниският в Европейския съюз, а предвидените промени биха могли още повече да затруднят именно хората, които и без това трудно посрещат базовите си житейски разходи.

Радев предупреждава още, че заличаването на НЕК като обществен доставчик на ток за бита и премахването на енергийния микс може да предизвика спиране на производството на електрическа енергия от ТЕЦ "Марица-Изток 2" и ще застраши функционирането на "Мини Марица-Изток" още в средата на следващата година.

Делян Добрев обясни от парламентарната трибуна, че въпреки многото неясноти и липси, са гласували на първо и второ четене промените в Закона за енергетиката през октомври, защото сме били притиснати от сроковете в Плана за възстановяване и устойчивост. "Беше ни казано, че това е ключов ангажимент в ПВУ и условие за второто плащане, което така и не сме получили още", оправда се шефът на енерегийната комисия. И обеща в следващите 7-8 месеца, докато започне процесът на либерализация на пазара на ток за бита, да бъдат направени всички необходими промени, за да се случи реформата безпроблемно.

Добрев обвини още експертите на Министерството на енергетиката, че са направили много некачествен законопроект, който депутатите нямали време да преправят. "Тъй като не може да разчитаме на тези експерти, ще трябва да решим проблемните моменти в закона в енергийната комисия в парламента", посочи депутатът.

Преди това депутати от БСП, "Възраждане" и ИТН обявиха, че ще подкрепят ветото на президента, защото смятат, че законовите промени ще създадат голям проблем за българските домакинства. 

"БСП подкрепя ветото на президента, защото той е прав. Няма никакви модели, прогнози и сценарии как ще протече либерализацията на пазара на ток за бита. Не е ясно как ще бъдат компенсирани домакинствата и откъде ще се вземат парите за компенсации на ЕРП-тата, които ще заменят НЕК", посочи Драгомир Стойнев от БСП. 

От "Възраждане" упрекнаха управляващите, че симулират реформа, "за да усвоят парите от плана за възстановяване, които искат да си разпределят помежду си". "Не може да заблудите Европейската комисия, те ще искат да видят резултатите и когато такива няма, България ще трябва да връща пари", каза Йордан Тодоров от "Възраждане".

От ИТН посочиха, че никъде в евродирективата за либерализация на пазара на ток не е посочена крайна дата и че не е необходимо България да прави това от началото на 2026 г. И се възмутиха, че отново в парламента ще се прави "ремонт на ремонта".

 

Ключови думи:

либерализация, ток, вето

Още по темата