Медия без
политическа реклама

Делян Добрев: Цената на дизела в момента трябва да е под 2 лева

23 Дек. 2022
Делян Добрев
Булфото
Делян Добрев

„Цената на дизела в момента трябва да е под 2 лева, тъй като суровият петрол е 50 долара за барел. Само че сега цената на дизела и над 3 лева. Вече никой не оспорва, че трябва да се даде на потребителите този 1 лев отстъпка, който ние предлагаме", коментира пред Нова тв депутатът от ГЕРБ Делян Добрев.

Той припомни, че през 2018 г. литър от дизеловото гориво се е продавал за около 1.80 лв., въпреки, че петролът е бил с по-висока цена, а акцизът и ДДС са били същите.

В четвъртък в парламента на първо четене бе приет законопроект на ГЕРБ за компенсиране на потребителите на моторни масла. Той предвижда държавата да събира от всеки килограм суров руски нефт, който влиза в страната за преработка, вноска, равна на разликата на сорт "Уралс" и сорт "Брент".

"Ние не вярваме на обещанията на „Лукойл“, че ще си преместят бизнеса тук и ще внасят всички данъци, както не са плащали последните 12 години", каза Добрев.

За пример той посочи, че "Лукойл" не са спазили обещанието да платят 100 млн. лв. данък печалба за тази година. "От преведената сума от 90 млн. лв.  17 млн. лв. са данък общ доход, който всъщност се плаща от работниците, а 73 млн. лв. не са за тази година, а по новия ред е обложена свръхпечалба за следващата година", заяви Добрев.

Депутатът направи сметка, че при обещани 700 млн. лв. данък за 2023 г. това означава, че компанията очаква печалба от 2.1 млрд. лева. "Разделени на литрите горива, продавани в България, това прави 1 лев на литър. Признаха, че печелят по 1 лев на литър“, пресметна Добрев.

Според депутата, ако законът за компенсации бъде приет и през февруари започнат да се събират вноски от вноса на руски нефт, то през март вече може да бъде задействана схемата за компенсации. "Тя може и да е по-голяма от левче на литър, но ако се свие групата на получателите. Зависи от решението на Министески съвет какъв да бъде размера на вноската", заяви Добрев. Той призова служебният кабинет да започне консултации с Европейската комисия за въвеждане на новата вноска. Финансовото министерство обяви, че това е скрито вносно мито, което може да бъде въведено само с решение на Брюксел.

Още по темата:

Със 166 гласа "за", 6 "против" и 42-ма въздържали се депутатите гласуваха на първо четене ново облагане за бургаската рафинерия "Лукойл Нефтохим", което ще доведе до отсъпка от левче за всеки литър гориво.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата