Quantcast
Чиновниците си осигуриха коледни бонуси от фирмени бордове | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Чиновниците си осигуриха коледни бонуси от фирмени бордове

Падането на забраната за получаване на втора заплата за държавни служители влиза в сила от 11 декември
4 166
 Илияна Кирилова

Висши чиновници, които участват в бордовете на държавни и общински дружества, си осигуриха коледни бонуси тази година. Предизвикалите доста критики промени в Закона за държавния служител и Кодекса на труда влизат в сила в петък - 11 декември, след като бяха обнародвани този вторник в "Държавен вестник".

Премахването на забраната държавни служители да получават възнаграждения от участия в ръководството на фирми беше вкарано набързо от ГЕРБ в Народното събрание. Това се случи между първо и второ четене в преходните и заключителните разпоредби на Закона за ДДС, с който се правят изменения и в останалите данъчни закони. И докато всички те влизат в сила от 1 януари 2021 г., въпросните промени за бонусите на чиновниците влизат в сила веднага - три дни след обнародването им. Според запознати това бързане е знак за планирано разпределяне на комисиони от държавните дружества в края на годината.

И сега висши и редови държавни служители и наети в администрацията по Кодекса на труда участват в бордове на държавни и общински фирми, но не получават възнаграждения за това. Допълнителните пари бяха премахнати със скандал през 2012 г., т.е. в средата на първия мандат на Бойко Борисов, когато той установи, че редица чиновници взимат по-голяма заплата от него. Тогава рекордьор по бонуси от участия в различни фондове бе Кирил Ананиев - по това време зам.-финансов министър, получил 540 000 лв. За тях той твърдеше, че ги е дарил за благотворителни каузи, а практиката да се получават допълнителни пари от представителите на държавата в директорски бордове, Ананиев определи като неправилна.

Години наред преди 2012 г. бе масова практика висши чиновници да си докарват до две и повече заплати от участия в бордове, често без да вършат никаква работа.

Вдигането на забраната за получаване на бонуси от държавни дружества за представителите на различни министерства бе силно критикувано от опозицията по време на четенията в комисиите и парламент. От БСП атакуваха поправката като я определиха като неморална в условията на икономическа криза, породена от COVID-пандемията, и успоредно с увеличение на възнагражденията на чиновниците. ГЕРБ обаче нито веднъж не излезе да защити предложението си. Вносител на промяната бе шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова. 

Единствено в мотивите за вдигане на забраната за получаване на възнагражденията бе посочено, че се "попълва законова празнота и се изглажда съществуваща неравнопоставеност". Мотивите не бяха съпроводени с оценка колко държавни служители ще бъдат засегнати, т.е. колко участват в директорски бордове.

10

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

ГЕРБ се отказа да връща директорските заплати на висши чиновници

27.01.2021

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

1885 7
МВР раздаде 52 млн. лв. премии и награди на служителите си

14.01.2021

9986 13
На здравния фронт нищо ново - откровени лъжи и празни обещания

17.12.2020

ДИЛЯНА ДИМИТРОВА

5170 16

Коментари

Zavinagi CSKAR
снимка на Zavinagi CSKAR

...Винету плавно но сигурно връща комунизма в България...

 

...след десет години всички ще сме държавни служители и ще искаме бонуси...

 

Getsbi

Повечето държавни служители са герб-чиновници.

Така че ,това са бонуси за герб-ерската пасмина.

Драгомир Дончев

С тези темпове след 10 години отдавна ще сме фалирали...поне 10 пъти...

Елемент Э
снимка на Елемент Э
Ето така се купуват избори. Показно
Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Много символично! В деня на корупцията влиза в сила закон за узаконената корупция. Какъв по-голям подарък за празника?

Льо Клер

Допълнителните пари бяха премахнати със скандал през 2012 г., т.е. в средата на първия мандат на Бойко Борисов, когато той установи, че редица чиновници взимат по-голяма заплата от него.

 

Човекът вече си е уредил да е спокоен!

"Нас не догонят!" 🏃

Evasion

Нещо малко е неясно - говори се за висши държавни служители - вероятно директори на дирекции, а се дава пример със заместник-министър, който не е държавен служител, а член на политически кабинет. Ако поправката обхваща членовете на политическите кабинети, опозицията би следвало да се радва - нали само след 4 месеца ще вземе властта в ръцете си...

А редовите чиновници на държавна плата естествено ще го д....

Мариана Кълвачева

👍 Единственият коментар точно по темата.

mamut

 редови чиновници , определено няма  в бордове на държавни, общински или смесено участие (а и те са пренебрежимо малки). Там са все "наши" хора (на ръководството) на Герб. Както по -горе писаха , дане се бъркат членове на политически кабинет с държавни служители .На върха е главен секретар на министерство в една администрация

 

Льо Клер

Тогава рекордьор по бонуси от участия в различни фондове бе Кирил Ананиев - по това време зам.-финансов министър, получил 540 000 лв. За тях той твърдеше, че ги е дарил за благотворителни каузи, а практиката да се получават допълнителни пари от представителите на държавата в директорски бордове, Ананиев определи като неправилна.

 

Да покаже човекът как не трябва да се прави!  🐒

Влез или се регистрирай за да коментираш