Quantcast
Бюджетната комисия не прие забраната за износ на горива от руски нефт | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Бюджетната комисия не прие забраната за износ на горива от руски нефт

Обновена
2 424

Комисията по бюджет и финанси към парламента не прие при първото четене забраната за износ на нефтопродукти, получени от руски петрол.  Вносител на тази забрана е ДПС. Против законопроекта се обявиха депутатите от БСП и "Възраждане", а "Продължаваме промяната" гласуваха "въздържали се", при което гласовете им се изравниха с тези "За". 

Как точно гласуваха депутатите в бюджетна комисия първоначално не стана ясно, което предизвика и объркване приет ли или не е приет законопроектът. От комисията уточниха за "Сега", че срещу 10-те гласа "за" стоят също така 10 - против и въздържали се, което означава, че текстът не е приет.

В същото време преди дни енергийната комисия одобри законопроекта на ДПС, което означава, че съдбадата му ще се решава в пленарна зала.

От 5 декември влезе в сила регламентът на ЕС с ембаргото върху вноса на продукти от нефт от Русия. България обаче получи дерогация за вноса на суров руски нефт до края на декември 2024 г.

И днес продължиха споровете между политическите сили дали България може да изнася нефтопродуктите на рафинерията на "Лукойл" в Бургас, а служебният кабинет все още очаква официално становище на Европейската комисия.

Междувременно служебното правителство прие тези дни решение, с което до 5 март 2023 г. се дава разрешение на бургаската рафинерия да изнася продуктите си. Ако парламентът гласува законопроекта на ДПС, то тогава това решение ще отпадне.

Снощи вицепремиерът Христо Алексиев коментира пред журналисти в Брюксел, че решението на служебния кабинет е след 5 март да може да се изнасят единствено продукти от руски петрол, които не може да бъдат пласирани на вътрешния пазар заради това, че не покриват екологичните норми. "България забранява износа на нефтопродукти с произход руски суров петрол, с изключение на някои деривати и съпътстващи продукти, които се получават естествено от производствения цикъл на рафинерията в Бургас. И те няма как да бъдат пласирани на вътрешния пазар и точно поради това да не даваме поводи на "Лукойл" да затворят рафинерията - затова разрешихме износа само на тези продукти. Това е едно разумно решение. Това решение е известно на Европейската комисия, то им е изпратено", каза Алексиев.

"Лукойл Нефтохим" работи в момента с 60% руски газ и 40% неруски, стана ясно днес на заседанието на бюджетната комисия. 

БСП и "Възраждане" се противопоставиха на забраната за износ с аргумента, че българският национален интерес е рафинерията да продължи да работи нормално, което да гарантира и конкурентни цени на горивата на вътрешния пазар. Наскоро ръководството на "Лукойл Нефтохим" предупреди, че без възможност да изнасят продукцията си, ще бъдат принудени да спрат завода в Бургас.

„Законът нищо няма да влоши. Само ще гарантира, че ще има много ясен контрол върху процесите. Една от основните задачи на този законопроект е да спре реекспорта и да се гарантират вземанията по отношение на ДДС и акцизите върху петрола и получените нефтопродукти", каза Йордан Цонев от ДПС. "Колкото до спирането на работа, точно за това италианската държава влезе в идентичната рафинерия, която се намира там, собственост на „Лукойл“, заяви Йордан Цонев от ДПС. Според него, ако се наложи, българската държава също трябва да поеме оперативния контрол над бургаската рафинерия. "Очаквам днес или най-късно утре да разберем механизма, по който това е станало, поне в Италия, защото там рафинерията е съвсем сходна и работи по същия начин", каза Цонев.

От "Демократична България" вече вкараха в НС законови промени, с които правителството да наложи временен оперативен надзор върху бургаската рафинерия в случай, че "Лукойл" реши да спре преработката на нефт.

Министърът на икономиката да назначи "особен търговски представител" в бургаската рафинерия, който да поеме временно оперативното й управление, тъй като е застрашена националната ни сигурност.   Това предлага "Демократична България" с изменения на Закона за административното регулиране на икономичес

Депутатът Румен Гечев от БСП обаче предупреди: "Ако Русия спре доставката на нефт с танкери през Черно море, тогава "Нефтохим" затваря, тъй като преносът на петрол с цистерни, с туби или с шишета по литър и половина противоречи на здравия разум".

"В Черно море има още две пристанища с нефтени терминали, които не работят с руски петрол - Фоти и Батуми. Не виждам проблем оттам да се внася петрол по море до Бургас", контрира Йордан Цонев.

Заради множеството критични забележки от Министерство на финансите по законопроекта на ДПС Цонев обяви, че между първо и второ четене ще се направят редица промени в предложените текстове.

Още

Държавата поема управлението на рафинерията, ако "Лукойл" врътне ключа

13.01.2023

Обновена

3113
ДБ оттегли текстовете за отнемане на концесията на "Росенец"

11.01.2023

4279
Помощи за транспорт за бедните заменят 25 ст. отстъпка за горивата

12.01.2023

МИЛА КИСЬОВА

21731