Quantcast

Медия без
политическа реклама

ДБ: Държавата да поеме кормилото на „Лукойл Нефтохим“ за 12 месеца

Това означава ние да си купуваме петрола, да го преработваме и продаваме и печалбата да остава в България, обясни депутатът Ивайло Мирчев

05 Дек. 2022
ДБ
Ивайло Мирчев

Министърът на икономиката да назначи "особен търговски представител" в бургаската рафинерия, който да поеме временно оперативното й управление, тъй като е застрашена националната ни сигурност.  

Това предлага "Демократична България" с изменения на Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефт, внесени в парламента. Ззаконопроектът визира всички критично важни инфраструктурни обекти, но е ясно, че е писан специално за "Лукойл".

Трябва по примера на Германия и Италия да защитим интересите си, става ясно от мотивите на ДБ към законопроекта. Затова се предлага въвеждане на законов механизъм, с който държавата да поеме надзора над "Лукойл Нефтохим", за да се гарантират доставките и преработката на нефт у нас при действащите санкции, наложени на Русия заради войната в Украйна.

"Оперативният надзор на държавата означава българската държава да взима решенията за всички оперативни действия - ние си купуваме петрола, преработваме го, продаваме го, а печалбата и облагането й остава у нас", обясни днес пред Нова тв депутатът от ДБ Ивайло Мирчев. Той определи като недопустимо това, че "една частна компания ни рекетира" като заплашва, че ако не се изпълнят определени условия, ще затвори рафинерията. В същото време трябва да се търсят начини "да продължим да работим с тях, но да не припкаме като булонки след тях", смята Мирчев.

Според законопроекта особеният търговски представител не е задължително да е само един, а може да се съвместява от трима души. Срокът за който те може да бъдат назначени е 6 месеца с опция за еднократно удължаване с още 6 месеца. Това ограничение било в защита на правата на собствениците на дружеството. Пак със същата цел особеният търговски представител няма право да отчуждава имущество или да поема финансови задължения. Собствениците може да упражняват правата си, стига да не препятстват дейността на представителя на държавата. 

Трябва да припомним, че и сега държавата има представител в "Лукойл" и държи т.нар. златна акция в дружеството. Това обаче по никакъв начин не е спомогнало през годините след приватизацията, компанията да декларира печалбата си у нас и да плаща съответните данъци.

Йордан Мирчев коментира и казуса с възможността продукцията на бургарската рафинерия да бъде изнасяна при действащите петролни санкции. По думите му страната ни все още очаква окончателното становище на Брюксел може ли нефтопродуктите, получени от руския петрол у нас, да бъдат изнасяни. "Трябва да се преговаря дерогация само за петролните продукти, които не се реализират на вътрешния пазар и се изнасят за трети страни, тъй като са забранени в ЕС заради екологичните норми. Бензинът и дизелът обаче трябва да останат за вътрешния пазар", посочи Мирчев.

 

 

Още по темата