Медия без
политическа реклама

България получава 2 г. отсрочка за петролното ембарго срещу Русия

Страните от ЕС не успяха за пореден път да постигнат договореност за забраната на руския нефт

29 Май 2022

Европейската комисия изпрати на страните от ЕС нов проект на петролното ембарго срещу Русия, съобщи Bloomberg.

Според източниците на изданието, преходният период за отказ на руски петрол се удължава. Така България ще получи отлагане до юни или декември 2024 г., а Хърватия ще получи изключение за вноса на газьол.

Според документа, нефтопроводът "Дружба", по който Унгария получава суровини, е освободен от санкции.

Европейската комисия също така предлага ограничаване на реекспорта на руски тръбопроводен петрол към други държави-членки или трети страни. Държавите-членки на ЕС постепенно ще преустановят вноса на петрол след 6 месеца и петролни продукти след 8 месеца, казват източниците на Bloomberg.

Всичко това обаче не е прието, страните от ЕС не успяха за пореден път да постигнат договореност за ембаргото на руския нефт тази вечер, предават световните агенции.

Ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обясни в интервю за MSNBC късно снощи следното: 

"Винаги трябва да намираме точния баланс, за да не навредим твърде много на икономиката си, защото това е най-силният лост срещу тази агресия на Путин. Вземете например нефта. Трябва да внимаваме, защото при незабавно пълно спиране на доставките той може да изпрати нефт, който не е продал в Европейския съюз, на световния пазар, където цените ще се повишат, и той ще го продаде за повече. И това щеше да напълни военната му каса. Трябва да действаме стратегически в това отношение. Важно е да се погрижим да изпразним военната му каса."

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

ембарго, петрол, Русия

Още по темата