Quantcast

Медия без
политическа реклама

България обмисля да спре износа на „Лукойл“

28 Юли 2022
pixabay.com

България планира да спре износа на „Лукойл“. Това стана ясно днес от брифинга на премиера след последното заседание на кабинета в оставка.

Създадохме работна група между Агенция „Митници“ и НАП, за да работят заедно и да измислят най-добрия механизъм за ограничаване на експорта на нефтени продукти от България към ЕС и трети страни, които имат руски компонент“, каза министър-председателя на брифинга след края на днешното редовно правителствено заседание. Ако се намери такъв механизъм, руският петрол, когато се преработи от „Лукойл Нефтохим“, ще може да се ползва само за българския пазар. Това увеличава доставките и подаването на количествата към българския пазар и би трябвало на база на пазарните механизми да намали цените на горивата“, каза Петков.

В рамките на шестия санкционен пакет ЕС забрани вноса на руски петрол. За повечето държави от ЕС, тези които го получават чрез кораби, крайната дата е декември 2022 г. За тези, които получават суровината по тръбопровод, какъвто е случаят на Унгария, Словакия и Чехия, се даде отсрочка. За България, която получава нефта си с кораби, също е сред изключенията, до декември 2024 г.

 

Още по темата