facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Икономика

България е сред най-засегнатите финансово от кризата с Ковид-19 в ЕС

Българите са и сред най-недоволните от мерките, предприети от държавата
2 124
 Илияна Кирилова

България е сред най-пострадалите финансово страни в ЕС от Ковид-пандемията, показва проучване на Европейския парламент, проведено онлайн от Kantar между 23 април и 1 май 2020 г. сред 21 804 респонденти в 21 държави членки на ЕС (без Литва, Естония, Латвия, Кипър, Малта и Люксембург). Основните проблеми на хората по време и след кризата са загуба на доходи, безработица и невъзможност за покриване на дълговете. 

Шест от десетима граждани са изпитали лични финансови затруднения, показва изследването. Цели 58% от хората заявяват, че са срещнали финансови затруднения в личния си живот от началото на пандемията от коронавируса. Такива проблеми включват загуба на доходи (30%), безработица или частична безработица (23%), използване на лични спестявания по-рано от планираното (21%), трудности при изплащането на наем, сметки или банкови заеми (14%), както и трудности при правилното и достойно качество на хранене (9%). Един на всеки десети казва, че му се е наложило да поиска финансова помощ от семейство или приятели, докато 3% от анкетираните са изправени пред фалит.

Като цяло, анкетираните в Унгария, България, Гърция, Италия и Испания е най-вероятно да са изпитали финансови проблеми, докато тези в Дания, Холандия, Швеция, Финландия и Австрия е най-малко вероятно да съобщят за проблеми. В последните изредени страни повече от 1/2 от анкетираните не са изпитали нито един от тези финансови проблеми: те са 66% в Дания, 57% в Холандия, 54% във Финландия и 53% в Швеция.

Реалността у нас също потвърждава изводите от изследването. Васил Димитров се занимава с хотелиерство и ресторантьорство в Благоевград. Твърди, че целият сектор е застрашен, ако не се предприемат мерки. Затова той и колегите му поискаха от общината намаляване на данъците с до 60% за наем и такса смет. „Ние молим за намаляване и преизчисляване за тези два месеца, които не сме работили. Голяма част от колегите, все още не са отворили, а ще има такива и които няма да отворят“, коментира Димитров пред Нова телевизия, който е член на Сдружението на хотелиерите, ресторантьорите и туроператорите в Благоевград.

В съседната община Дупница също се канят да затварят. Търговците на една от най-големите борси за автомобили втора ръка у нас се надяват на чудо. „За два месеца и половина имаме 2 продажби, което няма как да ни покрие разходите“, твърди Кристиян Крумов. Затова е решил да спре с вноса от Италия, а после ще му мисли. „Хората са страхливи, те няма да предприемат смяна на автомобилите, ние няма откъде да ги купуваме и съответно няма да има внос и тука“, допълни Крумов. Той предвижда криза в бранша поне още година, въпреки че цените на колите втора ръка вече са надолу с 10%.

 

НЕДОВОЛНИ

ЕС трябва да има повече правомощия за справяне с кризи, като пандемията от коронавируса, смятат европейските граждани в проучването, поръчано от ЕП. Почти седем от десет респонденти (69%) искат по-силна роля на ЕС в борбата с кризата. Успоредно на това почти шест от десет респонденти са недоволни от липсата на солидарност между държавите членки на ЕС по време на пандемията. 57% са недоволни от сегашното състояние на солидарността, а 22% „не са никак” доволни. Само една трета от анкетираните (34%) са доволни, като най-високите показатели се наблюдават в Ирландия, Дания, Холандия и Португалия. Респондентите от Италия, Испания и Гърция са сред най-недоволните, последвани от гражданите от Австрия, Белгия и Швеция.

Трима от четирима респонденти във всички анкетирани страни казват, че са чували, виждали или чели за мерките на ЕС в отговор на пандемията от коронавируса, като една трета от анкетираните (33%) също знаят какви са тези мерки. В същото време около половината (52%) от тези, които знаят за действията на ЕС в тази криза, казват, че не са доволни от мерките, предприети до момента. Само 42% са доволни, най-вече в Ирландия, Холандия, Дания и Финландия. Степента на недоволство е най-висока в Италия, Испания и Гърция и доста висока в Австрия и България.

14

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Румен Радев поиска незабавно оставките на Борисов и Гешев

11.07.2020

Обновена

9773 120
СЗО призова света за по-агресивен подход към коронавируса

11.07.2020

1403 7
В Гърция вече ще се влиза само с отрицателен тест за Ковид-19

10.07.2020

1672 1

Коментари

mi6osp.

Как да не вземе 10-15 милиарда кредит при това положение???!! 

Domi

Няма вирус, всичко е заради кредита....това не е пандемия, това е пропагандата на печатницата...

Epikur

 

  Когато проучването на Европейския парламент показва така, следва да бъдем между най-овъзмездените нации във финансов план. Плюс това Боко непрекъснато тръби като слон с хобот, как сме послушни, изпълнителни за всяка прищевка на ЕС.  Ама едва ли някой у нас има големи очаквания от ЕС. Като се има предвид лакейството на политиците ни, както и "мълчанието на агнетата" наречени български евродепутати, надеждите за поне реално овъзмездяване в нормалния български гражданин, едва ли са високи..

nottheone

абе има ли некоя класация, в която ние да не сме начело откъм опашката?!?

Begemot
снимка на Begemot

Kaрай сега, Баце казва, че сме най добре...Сигурно иска да каже, че той е  най добре.

TRENDA

По данни на БНБ към април депозитите на населението са се увеличили със 7.2% спрямо 2019 г.Не мога да си представя колко е % в най-незасегнатата от короната страна.Горанов рапортува ,че приходите от ДДС  към април са се увеличили със 67 млн. спрямо април 2019 г. и в МФ съжалявали ,че короната си отивала. Имало мнение , че точещите ДДС са проявили солидарност и са отложили вземанията за по-добър период.

Гумен Речев се чуди : как резерва е все още 11 млрд.

nottheone

изв. се за грешката.

имало един показател, по който сме истински първи. доказано и начело.

ето:

https://dariknews.bg/novini/bylgariia/pyrvi-v-evropa-bylgariia-e-naj-golemiiat-proizvoditel-na-tikvi-v-es-2057668

Васик

Според Борисов и една група хора сме се справили най-добре. Няма нужда Европа да ни дава пари.

mull

На нас да, но Той има нужда, ти що се изказваш от Негово име?

Flamand

България е сред най-пострадалите финансово страни в ЕС от Ковид-пандемията, показва проучване на Европейския парламент, проведено онлайн от Kantar между 23 април и 1 май 2020 г. сред 21 804 респонденти в 21 държави членки на ЕС

Всъщност проучването показва не обективни данни за финансови щети, а че българите се оплакват най-много.

kaily
снимка на kaily

Обективните данни са, че във Франция пуснаха всички да си седят дома, като не спряха да им плащат заплатите и си им оставиха платените отпуски да си ги ползват лятото. А минимумът платена отпуска е 25 работни дена при 35 часова работна седмица. Ни един французин не се оплака, че няма какво да яде.

В България ги пуснаха да си свършат платените отпуски и после минаха неплатени. 

Изобщо не е чудно що се оплакват българите, стига човек да има пипе между ушите си, а не радиоточка.

Testament
снимка на Testament

булгаристанските управници ,ще откраднат най много от парите.

rorik

==

Flamand

България е сред най-пострадалите финансово страни в ЕС от Ковид-пандемията, показва проучване на Европейския парламент, проведено онлайн от Kantar между 23 април и 1 май 2020 г. сред 21 804 респонденти в 21 държави членки на ЕС

Всъщност проучването показва не обективни данни за финансови щети, а че българите се оплакват най-много.

==

НСИ  дава 2,4 ръст на БВП -то.Сега видях подзаглавието .

Ами нямаше ли проучване  и се отчете че  между 70  и 80 процента  са доволни от мерките .

Българите не са доволни от заплатите си а не от мерките .

 

Хулиган

Българите са и сред най-недоволните от мерките, предприети от държавата

Доколкото схващам, предприетите мерки от държавата никак не са лоши, но българите са я свършили на метеното.

Неблагодарници, една карантина не могат да устискат без да намират кусури...

http://www.drago.info/index.php/2020/04/17/karantina/

 

Влез или се регистрирай за да коментираш