Медия без
политическа реклама

БНБ подготвя критерии за мораториум върху изплащането на кредити

25 Март 2020
Илияна Димитрова

Българската народна банка (БНБ) в близките дни ще публикува критерии, по които граждани и фирми ще могат да искат замразяване на плащанията по кредити към търговските банки. 

Това става ясно от съобщение на БНБ по повод взетото решение на Европейския банков орган да подкрепи инициативите за целенасочени и временни мораториуми (публични или частни), приемани на национално и общоевропейско равнище, които спират или отлагат плащания по банкови кредити.

Като член на Съвета на надзорниците на Европейския банков орган, БНБ е участвала в обсъждането на ефектите върху банковите системи в Европейския съюз от мерките за противодействие на COVID 19, посочва централната банка. 

ЕБО публикува прессъобщение за резултатите от последните консултации, очертаващи рамка за действие на банките в държавите-членки в следните три основни области:

• класифицирането на банкови кредити в неизпълнение;

• преструктурирането на експозиции;

• прилагането на Международния стандарт за финансово отчитане 9 (МСФО9/IFRS9).

"В продължаващия процес на консултации с националните компетентни органи ЕБО ще определи скоро критерии за сходно третиране на публични и частни мораториуми за плащанията по банкови кредити. На основата на тези критерии БНБ ще вземе решение, което ще обяви в близките дни, по отношение на тяхното прилагане в България", се казва в прессъобщението на централната банка.

Миналата седмица БНБ вече анонсира пакет от мерки във връзка с пандемията, които ще осигурят 9.3 млрд. лв. допълнителен ресурс в търговските банки в страната. Това ще им позволи да бъдат по-гъвкави по отношение на клиентите им, изпаднали в затруднение заради коронавируса. 

Още по темата