Quantcast

Медия без
политическа реклама

БНБ одобри нови трима директори в Българската банка за развитие

15 Юни 2021
Илияна Кирилова

Българската народна банка одобри не само нови членове в надзора на Българската банка за развитие, но и трима нови изпълнителни директори и членове в управителния съвет на банката.

По този начин служебният министър Кирил Петков поставя свои хора в държавната банка, на която е принципал, след като завареното ръководство му отказа достъп до информация за раздадените големи кредити.

Както вече е известно, Валентин Михов и Васил Щонов са новите представители в надзорния съвет на банката. Освободените Митко Симеонов и Велина Бурска обжалват заповедите си и докато тече делото на практика не могат да бъдат остранени. Сега надзорният съвет вече ще е от петима души, а трима от тях, т.е. мнозинството, е назначено по предложение на министър Петков.

Цанко Арабаджиев, Владимир Георгиев и Крум Георгиев са новите трима членове на управителния съвет и изпълнителни директори в държавната банка. Така управителният съвет става с общо шестима членове.

Те са били одобрени от БНБ още на 11 юни, но вписването им в регистъра се случва днес.

Цанко Арабаджиев е лицензиран инвестиционен консултант и е бил инвестиционен мениджър в УНИКА България. Той е член на "Зелено движение". Крум Георгиев е работил в ОББ, като е заемал позиции в риск мениджмънта на банката. Валентин Георгиев е бил изп. директор на банка "Биохим", още когато тя беше държавна, информира "Банкер".

Още по темата