Медия без
политическа реклама

Бизнесът към ГЕРБ: Консенсус с измамници не може да се постигне

Няма ясно поет ангажимент за реформи, смятат работодателите за програмата на партията на Бойко Борисов

17 Март 2021
Томислав Дончев обяви, че "жадува за качествен спор".
БГНЕС
Томислав Дончев обяви, че "жадува за качествен спор".

Първите реакции на предизборната програма на ГЕРБ вече са налице и не са безкритични. В сряда представители на партията проведоха среща с ръководството на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР). По време на разговора предприемачите изразиха съмнението си, че евентуално следващо правителство на ГЕРБ ще извърши необходимите за страната реформи.

„Не бих казал, че достатъчно ясно е казано и е поет ангажиментът за реформи. Защото вие казвате: реформи при консенсус, при обществено съгласие. Не може да има консенсус за сивия сектор с упражняващия сивия сектор. Не може да има консенсус с този, който се прави на болен и взима фалшив болничен лист, защото той от там печели. По същия начин не може да се постигне консенсус по реформата за такса битови отпадъци, защото общините не са съгласни. Само че от 10 години ние сме последната и единствена страна, която не е направила тази реформа”, изложи съображенията си Васил Велев, който в момента ръководи асоциацията.

„По същия начин стои въпросът с реформата в трудовата и медицинската експертиза, с инвалидните пенсии. С тези, които са измамници, трудно може да се постигне консенсус. За енергетиката – за да се произведе един мегаватчас енергия от въглища, трябва да се плати повече, отколкото той струва на борсата. Е, как да се постигне консенсус и с тях, че трябва това положение да остане, и ние да плащаме за това – и домакинствата, и бизнесът, защото там има 7000 или 10 000 души, които не искат да си сменят работата”, допълни Велев.

Накрая заключи: „Очевидно такива реформи трябва да се правят без пълен консенсус, защото от това страда огромното мнозинство и ограничава развитието.”

Вицепремиерът Томислав Дончев, който представляваше ГЕРБ и най-често говори за нуждата от съгласие, направи крачка назад. „В последните години политическият дискурс е тотално деградирал. Всичко се е превърнало в размяна на опорни точки и клишета. Аз жадувам за качествен спор с някой, който е експерт и можем да сравняваме числа, цели и аргументи, а не да се надвикваме. Само това имах предвид. Универсалното търсене на консенсус би могло да се превърне в универсално оправдание защо някой не е свършил нищо”, обясни той.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата