Медия без
политическа реклама

ГЕРБ представи старата си управленска програма като нова

Уж низвергнатият Владислав Горанов продължава да стои рамо до рамо с членовете на правителството

16 Март 2021Обновена
Томислав Дончев (в средата), заедно с бившия му колега в кабинета Владислав Горанов (вдясно), участваха в представянето на кратки акценти от предизборната програма на ГЕРБ.
БГНЕС
Томислав Дончев (в средата), заедно с бившия му колега в кабинета Владислав Горанов (вдясно), участваха в представянето на кратки акценти от предизборната програма на ГЕРБ.

Безславният провал, който претърпя опитът на ГЕРБ за приемане на нова конституция в края на миналата година, изглежда не е пречупил вярата на Бойко Борисов и хората му, че подобна идея е привлекателна за хората. Затова и са решили да я включат в предизборната си програма, която, като цяло, преповтаря целите, които са обявявали и преди. 

Плановете си управляващите представиха накратко пред медиите във вторник сутринта. Като прикрита хвалба прозвучаха думите на вицепремиера Томислав Дончев, който водеше презентацията, че пълната програма е дълга 120 страници и затова ГЕРБ ще отпусне няколко дни на журналистите да се запознаят с текста (може да бъде намерен тук), след което съставителите й ще отговарят на въпроси. Сред хората, които са участвали в подготовката й, е бившият финансов министър Владислав Горанов, уж низвергнат заради връзки с политика от ДПС Делян Пеевски, а сега стои рамо до рамо с членовете на правителството. 

„Нашата програма е вероятно най-амбициозният политически документ за последното десетилетие. От гледна точка на професионализъм, на секторна прецизност, тя е на изключително високо ниво”, гръмовно обяви Дончев. „Ще си говорим за идеи – това, което до момента липсва в тази кампания. Твърдението, че единствената цел на някой е да отстрани някой от политическия живот – това е болшевизъм, това е безидейност”, декларира Дончев – очевиден намек към претендентите за властта от БСП. В същото време той заяви като приоритетна цел на ГЕРБ „възстановяване на политическия живот”. Така и обаче не уточни какво означава това и как ще бъде постигнато.

Сред акцентите, които Дончев представи беше конституционната реформа. Изглежда обаче хората на Борисов са си взели поука от развитията през 2020 г. Тогава бутафорният им проект за нова конституция не направи и една крачка към своето осъществяване, дори не беше разгледан в Народното събрание. И затова сега в „най-амбициозния политически документ” отсъства свръхамбициозната цел да бъде пренаписан основният закон на страната. Вместо това за конституцията се предвиждат единствено промени, които засягат правосъдната система. Такива вече са правени и вероятно са постижими и без свикването на Велико Народно събрание.

Този акцент е елемент от трите стълба на програмата, които Дончев тържествено представи, и които звучат напълно познато. Първият стълб включва „продължаване на политиките за модернизация на страната” – тук ГЕРБ обещава поне 500 км нови магистрали и скоростни пътища, 4000 км пътища от втори и трети клас; 120 000 български семейства с обновени домове; рехабилитация на стотици публични сгради. Вторият, който включва и конституционните промени, е „продължаване на реформите в ключови сфери” – образование и здравеопазване, ВИК сектор, публични услуги. Третият отново е познат – инвестиции в образованието и науката, като се поема ангажиментът разходите за образование да бъдат поне 5 процента от БВП.

Последвайте ни и в google news бутон