Quantcast
Бивш шеф на „Кинтекс“: Нинова е одобрила 4200 т оръжие за Украйна | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Бивш шеф на „Кинтекс“: Нинова е одобрила 4200 т оръжие за Украйна

4 044
Александър Михайлов

Поне 4200 тона българско оръжие и боеприпаси са изнесени за Украйна с подписа на доскорошния вицепремиер и министър на икономиката Корнелия Нинова. Това заяви в специална пресконференция бившият директор на оръжейната фирма "Кинтекс" Александър Михайлов, който бе уволнен преди два месеца от Нинова.

Михайлов представи справка от МВнР, получена по закона за достъп до информация, според която от началото на войната в Украйна за четири месеца към пограничното с Украйна полско летище Жешов са излетели 60 самолета с българско оръжие.

"Това означава, че за четири месеца през ден са изнасяни по 70 тона българско оръжие", обясни Михайлов.

"Твърдя, че с нейния подпис са изнесени огромни количества оръжие за Украйна, като всички по веригата са знаели за това", каза още той. Той определи като политическо надлъгване твърденията на Нинова, че не е позволила нито един патрон да замине от България за Украйна.

Михайлов обясни, че разполага с данни само за доставки през полското летище Жешов, но е било изнасяно оръжие за Украйна през други полски летища, а също и през Румъния и Словакия. Преди войната в Украйна не е имало износ на българско оръжие за Полша, твърди още Михайлов.

Отпреди  месец и половина обаче Нинова блокирала разглеждането на заявления за износ от комисията за експортен контрол. Така били натрупани над 200 чакащи заявления за над 1 млрд. евро. "Ако още три месеца продължи партийното надлъгване, ще бъде унищожена цялата оръжейна индустрия", каза бившият шеф на "Кинтекс" и призова служебният кабинет "да развърже този възел". 

Според него Нинова напълно съзнателно е блокирала работата по издаване на разрешителни за износ на оръжия, след като е осъзнала, че няма да има правителство в рамките на 47-мия парламент. "Целта й е да постави капан на президента Радев. Тя каза, че ще следи стриктно действията на служебния кабинет. Ако служебният министър на икономиката не разреши износа, ще последа лавина от дела, защото фирмите имат международни договори, получили са аванси, банкови гаранции, наели са хора. Ако пък се отпуши износът, Нинова ще каже: Радев изнася оръжие за Украйна. Като че ли тя не правеше същото?", коментира Михайлов.

Бившият шеф на "Кинтекс" за пореден път отрече да бил в конфликт на интереси като едновременно е бил в управата на държавната фирма и частната БИИМ, която се занимава с търговия на оръжие. "Тази сутрин г-жа Нинова за пореден път изрече тази лъжа, за която съм завел две дела. Имам справка от НАП, че месец преди да заема поста в "Кинтекс", съм напуснал частната фирма", заяви Михайлов.

Още

Русия прати военни на границата с Грузия

26.09.2022

Обновена

10952
И Сърбия не признава руските референдуми в Украйна

25.09.2022

2178
Мобилизацията в Русия едва ли ще промени хода на войната

24.09.2022

meduza.io

8207