Медия без
политическа реклама

Агроминистърът ни поиска ЕС да "внимава" с вноса на жито от Украйна

Иван Иванов изпадна в тежко раздвоение за скъпия хляб и евтиния импорт на зърно

19 Юли 2022
Илияна Кирилова
Нулевото ДДС засега не успява да свали чувствително цената на хляба.

„Настояваме за внимателен подход по отношение на транзитното преминаване на продукция от Украйна“. Това заяви министърът на земеделието в оставка д-р Иван Иванов по време на Съвета по земеделие и рибарство в Брюксел, съобщиха от ресорното министерство. Той обясни, че вследствие на приемането на Регламента за временна либерализация на търговията с Украйна се наблюдават негативни обстоятелства и последици за националното производство. Аграрният министър подчерта, че в страната се внасят много големи количества предимно слънчоглед от Украйна, които не преминават транзитно през страната ни, за да достигнат до страните членки на ЕС, а биват

 

реализирани на нашия пазар на цени, които са под себестойността на българската

 

зърнена и маслодайна продукция. „Притеснения има и по отношение на фитосанитарния контрол и качеството на внасяното зърно и слънчоглед“, допълни още той.

По отношение на либерализацията на търговията с Молдова министър Иванов изрази притеснение, че значителното повишаване на безмитните квоти на ябълките, сливите и трапезното грозде ще компрометира конкурентоспособността на българските производители. По думите му съществуващата трайна тенденция на сериозно повишаване на цените на горивата ще стимулира реализирането на тези продукти в страните от Източна Европа.  Но 

 

безмитните квоти за внос от Молдова и Украйна не са от вчера,

 

а от години.

В края на миналата седмица министърът на земеделието в оставка призна, че всъщност от началото на годината в България са влезли едва 6000 тона пшеница от Украйна и 1300 тона ечемик – количества, които няма как да повлияят на цените у нас. После увери, че всички сигнали за внос, който не отговарятна стандартите за консумация в България, ще бъдат проверени, и ако се налажга, ще бъдат взети мерки. Иван Иванов обаче се сети, че министерството му трябва да се грижи не само за интересите на фермерите и търговците, но и за потребителите, и подчерта, че са важни и цените, на които хората купуват хляба в магазина. 

 

"Българският гражданин не трябва да бъде ощетен“,

 

подчерта той. В тази връзка Иванов определи като добра мярка 0 % ДДС за хляба и брашното. От тези думи на министъра излезе, че нямало нужда да се ползва по-евтина украинска пшеница, защото с нулевия данък за брашното и хляба цените така или иначе падали. Но етикетите пв магазините показват друго. Хлябът си остава много по-скъп от миналата година, независимо от всички намаления и субсидии. 

Още по темата