Quantcast
От 1 юли токът поскъпва средно с 4.4%, парното - с над 16% | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

От 1 юли токът поскъпва средно с 4.4%, парното - с над 16%

ЧЕЗ, EVN и Енерго Про правят извънредно отчитане на електромерите
Обновена
4 460
 Илияна Кирилова

Токът, парното и топлата вода поскъпват от днес. Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) определи новите цени от 1 юли. 

Електроенергията поскъпва повече от първоначално очакваните 3% - средното увеличение е с 4.4%. За битовите клиенти на ЧЕЗ крайната цена на тока нараства с 5,57 %, за клиентите на ЕВН - с 3,74 %, за клиентите на ЕНЕРГО-ПРО - с 3,51 %, а за ЕСП Златни Пясъци – с 8,31 %. 

Много по-висок е ръстът на цената на парното и топлата вода - средно с 16.3%.

Най-силно е поскъпването на топлинната енергия за абонатите на топлофикациите във Велико Търново и Враца - съответно 23% и 21%. В София, Бургас и Плевен цените на парното и топлата вода се вдигат с 20%. В Разград цената увеличението е с 18%, а във Варна - със 17%. Най-слабо се вдигат цените на топлофикациите в Сливен - с 4%, и в Габрово - с 8%.

За топлофикационните дружества, използващи за енергиен носител въглища,  определените цени на топлинната енергия за бита са : за „Топлофикация Русе“ ЕАД – 84,51 лв./MWh, за „Топлофикация - Перник“ АД - 84,32 лв./MWh, за „Топлофикация Сливен“ ЕАД  - 78,18 лв./MWh , за „Топлофикация - Габрово“ ЕАД - 108,06 лв./MWh

За битовите клиенти на топлофикационните дружества, които са на природен газ, регулаторът утвърди следните цени: за клиентите на „Топлофикация София“ ЕАД - 98,48 лв./MWh, за „ЕВН Топлофикация“ ЕАД – 99,55 лв./MWh, за „Топлофикация Плевен“ ЕАД – 87,24 лв./MWh, за „Топлофикация Бургас” ЕАД – 85,91лв./MWh, за „Веолия Енерджи Варна” ЕАД - 98,29 лв./MWh, за „Топлофикация – Враца“ ЕАД - 96,01 лв./MWh, за „Топлофикация ВТ“ АД - 107,47 лв./MWh, за „Топлофикация-Разград“ ЕАД - 100,96 лв./MWh. 

Повишаването на цените на топлинната енергия през новия регулаторен период от 1 юли т.г. е продиктувано преди всичко от ръста на цените на природния газ на международните пазари и на въглеродните емисии на Европейската платформа за търговия с емисии, заявиха от КЕВР. Тези два фактора формират 77% от цената на топлинните услуги и промяната им влияе непосредствено върху крайната цена на услугата за потребителите.

"С цел да не бъде допуснат допълнителен ръст на цените на топлинната енергия Комисията положи всички усилия за намаляване на разходите на енергийните дружества, извън тези за природен газ и за емисии. В заявленията на дружествата бяха нанесени сериозни корекции. Не бяха приети исканията за повишаване на разходите за заплати, инвестиции, ремонти, амортизации и за поддръжка на съоръжения, които биха довели до допълнително увеличение на цената на топлинната енергия. В решението на регулатора тези разходи са ограничени и остават на нивата им през 2020 г. За първи път регулаторът драстично намали и технологичните разходи на дружествата по преноса на топлоенергия", посочиха от КЕВР.

ОТЧИТАНЕ

Заради поскъпването на тока от днес трите енергодружества - ЧЕЗ, EVN и Енерго Про, започват извънредно отчитане на електромерите по старата и новата цена. Абонатите обаче сами може да проверят данните на електромерите си и да ги подадат на електрокомпаниите. 

От EVN увериха, че има възможност клиенти, които желаят, да направят самоотчет на своите електромери – да свалят показанията от електромера, да ги запишат и да ги подадат на съответното дружество. Дружествата ще изчислят цените, те ще бъдат коректно отразени и в следващата фактура ще бъдат видни двете цени.

За да могат да осигурят бързото отчитане на електромерите, ЧЕЗ са ангажирали допълнително над 500 служители, които ще работят с удължено време. Поради физическата невъзможност обаче всички електромери да бъдат отчетени в един и същ ден, месечните сметки на клиентите ще бъдат преизчислени към датата на въвеждане на новите цени - т.е. днес. Клиентите на ЧЕЗ могат и сами да отчетат показанията на електромерите си и да подадат данните си от днес до 4 юли.

От Енерго Про уточняват, че данните от показанията могат да се подават до петък, 2 юли, включително, на денонощната телефонна линия на дружеството, на електронна поща или в център за обслужване на компанията. Компанията ще изчисли потреблението по регламентирана методика, а платежните документи ще съдържат два подпериода – по старите цени до 30 юни и по новите от 1 юли, отбелязва Попова.

Ключови думи:

ток, парно, цени

Още

"Топлофикация София" ще иска поскъпване с 20% от 1 януари

01.09.2021

1152
Износът на ток е все едно половин АЕЦ Козлодуй работи за чужбина

23.08.2021

5718
Двустайни апартаменти в София вече гонят 140 000 евро

18.08.2021

МИЛА КИСЬОВА

25986