Quantcast

Медия без
политическа реклама

Ще стане ли Червената къща "Андрей Николов" парти център?

Обява за наем на къщата музей разбуни културните среди

Снимка: БГНЕС
Червената къща

Не й върви на Червената къща "Андрей Николов". През февруари Центърът за култура и дебат (както бе известна през последните близо две десетилетия) окончателно напусна сградата на ул. "Любен Каравелов", за да остане тя отново в ръцете на държавата. Обещанието бе знаковата сграда да стане Къща музей и галерия на скулптора, живял и творил там в средата на XX век, като този път бъде стопанисвана и управлявана като част от Националната художествена галерия.

И наистина мястото, познато като сцена на над 450 спектакъла, 270 изложби, 650 дебата, 350 публични лекции, 150 представяния на книги и литературни дискусии, 700 филмови прожекции, днес се подвизава под това име. Новосъздадената му страница във фейсбук има скромните 200 последователи, а реална дейност Къщата музей и галерия "Андрей Николов" все още не е реализирала, защото смяната на караула съвпадна с началото на коронакризата. Официалното откриване, предвидено за март, не се състоя. Досега в нея, или по-точно на покрива й, е имало две доста скромни и със съмнителен културен принос прояви - кратки концерти на народните певици от квартет "Ермена" (три песни) и Янка Рупкина (една песен), които да повдигнат духа на живеещите наоколо и да заявят подкрепа за работещите на първа линия.

А докато предстои музеите и галериите в България отново да отворят врати и да видим дали стопаните от НХГ ще съумеят да съживят интелектуалната и обществена активност, която кипеше на ул. "Любен Каравелов" 15 по времето на предишните наематели "Гъливер клиринг хаус", в културните среди у нас назря скандал около сградата.

Мнозина творци биха тревога в социалните мрежи, че агенция за недвижими имоти е пуснала обява за наем на Червената къща. В съобщението е снимана театралната и кино зала на партера със следното описание: "Уникално по рода си помещение разположено на партерен етаж в знакова сграда, паметник на културата, намираша се в идеалния център на града. Разположено е на кота 0, с видимост и самостоятелен вход. Има изход и към вътрешен двор. Изключително подходящо за ивент и парти център, частен клуб, дизайнерско или художествено ателие, шоу рум, галерия,образователен център, офис и др" (правописът и пунктуацията в обявата са запазени). Обявената наемна цена е 2000 евро.

Това обяснимо разтревожи създателите и ценителите на културата у нас. От НХГ и Червената къща реагираха учудващо бързо на тревогите им с онлайн коментар. 

"Ние от Къща музей и галерия "Андрей Николов" имаме договорени законови взаимоотношения с Министерство на културата да използваме Къщата за провеждането на различни културни и арт мероприятия, да развиваме и осъществяваме програми със социална насоченост, да покрепяме млади и вече утвърдени артисти, да организираме и подкрепяме различни проекти в сферата на изкуството и културата, както и да съхраним гения и творчеството на Андрей Николов за бъдещите поколения.

Ние нямаме НИТО ЗАКОНОВОТО ПРАВО, НИТО ЖЕЛАНИЕТО да отдаваме каквито и да било части от сградата на трети лица! Надяваме се да разберете колко шокиран беше нашият екип, след като информацията за въпросната обява стигна до нас! Засега единствено имаме данни, че лицата, които са се свързали с агенцията за имоти твърдят, че те са собственици на части от сградата, които включват и голямата театрална и кино зала, но не знаем повече!

Към момента водим наше разследване как е възможно такова нещо и защо изобщо се случва това! Предстои ни да се свържем с Министерство на културата и съответните отговорни лица, за да получим повече информация и да вземем съответните мерки срещу тези самопровъзгласили се "собственици" на части от сграда, която е архитектурен паметник на културата", пишат от "Червената къща", изглежда напълно незапознати със собствеността на сградата, чиято грижа им е поверена.

Не е тайна, че част от "Червената къща" е реституирана - появилите се по някое време наследници на Иво Ташков са си възвърнали част от собствеността чрез съда. Още през 2018 г., когато започна да се обсъжда изгонването на фондацията от "Червената къща", министърът на културата Боил Банов алармира в парламента, че има "допълнително утежняващи обстоятелства", като това, че наследникът си е върнал една голяма част от къщата. Вероятно обявата в Unique Estates е пусната от този човек.

Пак тогава Банов уточни, че Министерството на културата в лицето на Националната художествена галерия притежава едва 4/14 от имота и ако галерията иска да прави нещо там, трябва да се плаща наем и на наследниците на Андрей Николов, както правят и от "Червената къща". Изглежда, при последните рокади в управлението на къщата музей тези подробности са забравени или пренебрегнати.

Късно снощи реагираха и от управата на НХГ, които все пак са се сетили за частния съсобственик:

"Обявата на Unique Estates за даване под наем на пространството, лесно разпознаваемо по снимките като голямото ателие на скулптора Андрей Николов в Къщата музей “Андрей Николов” на ул. ”Любен Каравелов” №15 в София, няма нищо общо с Националната галерия, която стопанисва части от имота в съответствие със Закона за държавната собственост.

По-голямата част от това ателие е реституирана частна собственост, което обстоятелство обаче не дава право то да бъде предложено на пазара, а е нарушение на цитирания закон."

 

ИСТОРИЯ

Сградата на ул. "Любен Каравелов" №15 в столицата е била дом-ателие на големия български скулптор Андрей Николов (1878-1959), дори е скицирана от самия него. Неговата воля е след смъртта му да бъде дарена на държавата за стопанисване и извършване на обществени и културни дейности. В интервю за вестник "Литературен глас" приживе, попитан какво ще стане с неговите ателиета, Андрей Николов казва: "Други ще работят в тях. Аз направих къща не само за себе си".

През 1976 г. семейството на Николов дарява къщата на Националната художествена галерия, но през втората половина на 80-те и през 90-те години на миналия век тя постепенно запада. В края на хилядолетието покривът тече, мазилката и повечето прозорци липсват. 

През 1999 г. министърът на културата в правителството на Костов Емма Москова назначава комисия, която да извърши предаването и приемането на имота от НХГ към министерството "заедно с цялото движимо и недвижимо имущество". А през 2001-а предоставя имота на фондацията "Гъливер Клиринг Хауз" за създаване на съвременен културен център и ползване за 10 години срещу цялостен ремонт на страдата. Ремонтът на стойност 700 000 лева отнема 3 години и през 2004-та Центърът за култура и дебат "Червената къща" отваря врати, за да се превърне в интересно пространство за дебати по важните и актуални социални, политически и културни въпроси.

Същата година в нея бе открита и постоянната експозиция "Духът намира тялото" с над 20 творби на скулптора Андрей Николов. През 2013 г. НХГ прехвърли тези негови произведения в новата сграда "Квадрат 500".

След изтичането на 10-годишния срок, МК сключи с фондацията договор за наем и дейността на културния център продължи до есента на 2019 г.

Още по темата