Quantcast
Янка Рупкина ще пее от покрива на Червената къща | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Янка Рупкина ще пее от покрива на Червената къща

278
 Снимка: БГНЕС
Червената къща вече се нарича Къща музей и галерия "Андрей Николов".

Къщата, където през първата половина на XX век е живял и творил скулпторът Андрей Николов, вече даже не се и казва "Червената къща". След като в продължение на две десетителия тя беше обновена и съживена от фондация "Гъливър Клиринг Хаус" и стана дом на Центъра на за култура и дебат, провел над 2000 културни събития, държавата си я върна.

Тя вече е част от активите на Националната галерия и е брандирана като Къща музей и галерия "Андрей Николов", с ново лого и нова програма. За съжаление, програмата още не можем да я видим - смяната на караула в Червената къща съвпадна с началото на коронавирусната епидемия. Все пак новите стопани на пространството на ул. "Любен Каравелов" в столицата проявяват известни признаци на живот.

Първото събитие под наслов "Отворете вашите прозорци!" се състоя на 4 април и представи четири млади народни певици от квартет "Ермена" и ансамбъл "Филип Кутев", които излязоха на покрива и изпяха "Хубава си, моя горо" и "Катерино моме", без да нарушават социалната дистанция между себе си и своята публика. Слушаха ги предимно възрастни хора от прозорците и балконите на околните кооперации в центъра на София. 

Тяхното изпълнение бе и знак на благодарност и респект към медицинския персонал, ангажиран в борбата срещу коронавируса. 

На 1 май, петък, от музея ни приканват за втори път с думите "Отворете своите прозорци". Този път на покрива на Червената къща (както вероятно ще я наричаме винаги, не само заради цвета на стените) ще се качи Янка Рупкина - именитата народна певица, позната и от "Мистерията на българските гласове". Нейното изпълнение ще бъде от 18:00 часа.

От Къща музей и галерия "Андрей Николов" съобщават, че целта този път е да отдаде почит и на пожарникарите, които също са "на първа линия" и част от борбата с болестта. Остава загадка дали благодарността е само за редовите огнеборци, или в това число влиза и главният пожарникар на републиката. 


 

Още

Скулптурите на Андрей Николов се завръщат в Червената къща

31.08.2020

364
Ще стане ли Червената къща "Андрей Николов" парти център?
Червената къща "Андрей Николов" - какво печелим и какво губим