Quantcast

Медия без
политическа реклама

"Шарли Ебдо" излезе с карикатури на украински художници

Приходите от последния брой на сатиричното издание ще бъдат дарени на украинските въоръжени сили

26 Май 2022
Шарли ебдо
Освободителят Путин

Френското сатирично списание "Шарли Ебдо" (Charlie Hebdo) направи "украински" брой, като помести в него произведения на украински карикатуристи, съобщи БГНЕС.

Под наслов „Отговорете на ракетите със смях“ списанието публикува творби на украински карикатуристи. Изданието отбелязва, че редакцията е направила тази стъпка от солидарност с украинските си колеги, които „продължават да си вършат работата“, въпреки руската инвазия.

Руска мечка, която потапя лапата си в кошер, преди да бъде "оглозгана" до кокал от пчели, Путин, облечен в червена пачка за балет, със сърп и чук в ръка – това са само част от хумористични изображения, публикувани в последния брой на френското списание. Сатиричните изображения са на украинските художници Юрий Журавел, Олег Гутсол и Олексий Кустовски и други, а приходите от продажбата на изданието ще бъдат дарени на въоръжените сили на Украйна и за териториалната отбрана на Одеса.

Украинските карикатури са „очевидно безмилостни към руснаците, показвайки хумор, който не желае да се откаже пред произвола и терора“, обяснява редакционният екип. Повечето от публикуваните карикатури са взети от изложбата "Руски боен кораб, майната ти", показана в Одеса от местна асоциация на карикатуристите.

Изданието отбелязва, че парите, получени от продажбата на този брой, ще бъдат преведени на въоръжените сили на Украйна и териториалната отбрана на Одеса.

Още по темата