Медия без
политическа реклама

Отиде си композиторът Андрей Дреников

Той е автор на стотици детски и естрадни песни, както и на музиката за повече от 100 театрални постановки

20 Ноем. 2023
Композиторът Андрей Дреников
БНТ
Композиторът Андрей Дреников

Почина композиторът и музикант Андрей Дреников. Тъжната вест съобщи БНТ, позовавайки се на информация от племенницата му – оперната прима Александрина Пендачанска. Той беше на 73 години.

Музикантът Венци Мицов също коментира с болка в социалната мрежа:

"Андрей Дреников си е отишъл…

Ние си го знаехме като чичо Анди. Толкова добър човек рядко можете да видите някъде.

Освен добряк, той беше и великолепен композитор на детска, че и на друга музика. Имал съм честта да работим заедно по един негов детски мюзикъл и сигурно още пазя някъде в архивите си траковете на песните.

Знам, че през последните години той имаше доста проблеми със здравето си, но въпреки това постоянно го срещах по концерти и различни събития..

Светла му памет.

Има кой да продължи делото му - неговият син е отличен музикант, китарист и емблема на контракултурната сцена - Петко   Дреников, една от основните фигури в “Пиромания”. Съболезнования от мен.

А ние ще помним чичо Анди. Светла му памет!"

Андрей Дреников е роден в София, в семейство на професионални музиканти. Завършва Българската държавна консерватория (днес Национална музикална академия "Панчо Владигеров") с цигулка при проф. Боян Лечев.

Още като ученик свири като концертмайстор и солист на камерни оркестри. През студентските си години основава квартет "Дреников". Формацията съществува до завършване на следването му. В същото време е концертмайстор в Студентския академичен симфоничен оркестър.

През 1973 г. Дреников работи в Пловдивската филхармония. От 1975 г. до 1977 г. е концертмайстор на естрадния оркестър "Младост" към Ансамбъла на Строителни войски.

Той композира още от ранна възраст в различни жанрове и творчеството му обхваща стотици детски, театрални и поп песни ("Светът е за двама", "Заклинание" и мн. др.), музика за над 110 постановки за драматичен и куклен театър в София и страната, сред които - за култовия спектакъл "Театър, любов моя" с Таня Масалитинова и Славка Славова по текста на Валери Петров и с режисура на Младен Киселов в Театър 199 (1981). Написал е музика за много радио и телевизионни новели, филми, пиеси и други предавания. Като композитор и изпълнител изнася стотици концерти за деца и възрастни със своя музика.

До 1981 г. Андрей Дреников свири в Симфоничния оркестър на БНР. Три години е водещ на предаването "Музикален магазин" на БНТ. В БНР води предаването "В музикалното студио". От 1994 до 2000 г. се посвещава на Центъра за работа с деца в община "Люлин" в София.

Поклон пред паметта на твореца! Изказваме съболезнования на семейството и близките му.