facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Култура

Нобелистка към Лукашенко: Иди си, ще започне гражданска война

Светлана Алексиевич осъди насилието срещу протеста в Беларус и предупреди президента да си тръгне с мир
4 067
 Снимка: ЕПА/БГНЕС
Силите на реда в Беларус нападнаха дори протестиращи жени, алармира нобеловата лауреатка.

Беларуската носителка на Нобелова награда Светлана Алексиевич осъди полицейското насилие срещу протестиращите в своята страна и призова Александър Лукашенко да си отиде по мирен начин.

 72-годишната авторка спечели Нобел за литература през 2015 г. за творчеството си, документиращо  ужасите на войната и живота при репресивния съветски режим, включително Чернобилската катастрофа през 1986-а.

 В първата си публична реакция на протестите, които избухнаха в Беларус в деня на оспорваните президентски избори в неделя, писателката каза през  Радио Свобода/Свободна Европа, че Лукашенко трябва да се оттегли мирно, за да предотврати кървава гражданска война.

„Мисля, че властите обявиха война на своя народ. Обществото се радикализира пред очите ни.  Защото начинът, по който се държат омоновците (силите за борба с масови безредици), дори не можехме да си го представим ... Видяхме какво става в други страни, а у нас стрелят в кола, в която има малко дете, и то лежи цялото в кръв, пребиват бременна жена, и задушават задържаните  с колене - също като този случай, който предизвика бунтове в Америка."

Писателката разказва как полицаите грабват абсолютно мирни хора от улицата и ги затварят в спортни зали без храна и вода.  Вчера е имало протестна женска акция за солидарност с две искания - да се разбере истината за изборите и не бъдат убивани мъжете им. Жените носели цветя, молели се през Вечния пламък. И когато започнали да се разотиват и на площада останали  по-малко, били нападнати от омоновците. 

Алексиевич сподели, че е  шокирана от "нечовешките, сатанински" действия на полицията. Тя допълни, че това по-рано е било немислимо и предположи, че Минск може да е получил подкрепа от Русия.

Преди президентските избори в неделя Алексиевич заяви, че ще гласува за главния опозиционен съперник на Лукашенко - Светлана Тихановска. Писателката подчерта, че разбира защо Тихановска, новак в политиката и доскоро майка, гледала децата си вкъщи, е заминала от Беларус на по-безопасно място в съседна Литва.

 „Тя беше и остава символ на промяната, на стремежа към нов живот — каза Алексиевич. —Направи каквото можа.  Няма да кажа лоша дума за нея. Нека сега  мъжете да излязат напред".

Алексиевич изрази възхищението си от белоруските протестиращи: „През последните няколко седмици просто се влюбих в моя народ. Това са съвсем различни хора, силата им е напълно различна. Преди бях малко разочарована - сега вече не. " 

А към Лукашенко, когото отдавна критикува, тя се обърна с думите: „Иди си, преди да станало е късно, преди да си хвърлил хората в ужасна бездна, в бездната на гражданската война. Ти просто искаш власт и желанието ти ще свърши с кръв".

И по-рано Светлана Алексиевич е обвинявала президента на Беларус, че е превърнал страната й в "малък тоталитарен резерват в Европа".

49

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Още масови арести на протестиращи в Беларус

20.09.2020

912 21
Първите модернизирани български Су-25 се връщат от Беларус

20.09.2020

Обновена

5066 26
Председателят на Европарламента покани фалшива Тихановска в Брюксел

19.09.2020

3838 12

Коментари

Страници

F+
снимка на F+

варианта с украйна опитват.пак

Andrij

Доста по трудно. В Беларус не беше извършено разграбването.Селското стопанство и индустрията практически са държавни.Няма олигарси и съответно няма кой да корумпира висшите чиновници. Оттук произтича,че няма толкова богати хора,които да се безпокоят за сметките си в западни банки и съответно да изпълняват нарежданията от Запад.Няма влиятелни белоруси,които да имат големи имоти на Запад,или децата им да са там.Реално Лукашенко ще се справи  максимум за месец.Отделно стои въпросът.че просто им е омръзнал да го гледат.Ако след Лукашенко Беларус тръгне по пътя на Чехия и Словакия ще е добре,но е голяма вероятността да последва Украйна,Русия,Молдова.

словата МИ

Тая пък коя е?

Като знаем как швеците дават тези награди... 

Sine_metu

Идеята наистина е лоша.

Всеки ще си помсли много недобри неща

Johnny B. Goode
снимка на Johnny B. Goode

Тази е една която е написала неща които не си дорасъл да четеш.

По сложни са от Винету, така че не се опитвай.

paragraph39

"РГ": Белоруските радикали са били подготвяни от украински националисти

13.08.2020

Това заяви основателят на украинската националистическа групировка "Десен сектор" Дмитрий Ярош...

http://www.focus-news.net/news/2020/08/13/2797674/rossiyskaya-gazeta-beloruskite-radikali-sa-bili-podgotvyani-ot-ukrainski-natsionalisti.html

 

geo_19

А аз я мислех за рускиня, щото пишеше само за Русия и руските работи. Пък то - изненада... сетила са е, че е от Беларусь

ppipi7766

Сега чEкаме нобелиста за мир Омама да излезе и да каже нещо за мира пред black lives matter.😂

hahobg

В 1977 году Светлана Алексиевич публикует в журнале «Неман» эссе под названием «Меч и пламя революции», посвященное памяти Феликса Эдмундовича Дзержинского. В этом произведении она весьма восторженно отзывается о деятельности Дзержинского и пронзительно передает читателю свои глубокие переживания по этому поводу

марк

 

 

 

                            

Тая пък коя е?

Като знаем как швеците дават тези награди... 

 

                                             Мръсница лауреат  !

Zmeja

 72-годишната авторка спечели Нобел за литература през 2015 г. за творчеството си, документиращо  ужасите на войната и живота при репресивния съветски режим, включително Чернобилската катастрофа през 1986-а.

Тук Нобел се върти в гроба си.

марк

 

 

 

                               А колко тук твърдяха , че в Беларус няма американско посолство !

 

 

                                               

Послы стран ЕС, представители посольства США в четверг, 13 августа, прибыли к стихийному мемориалу возле станции метро «Пушкинская», где погиб участник протестов, где возложили цветы. Об этом сообщают белорусские оппозиционные издания.
Источник: https://rusvesna.su/news/1597334875.

 

                                Те това е .

vrana2

  Посолството на САЩ е съвсем отскоро.

paragraph39

При всички Избори или Референдуми по Света и у нас има ДОВОЛНИ и НЕдоволни от проведените Избори или Референдум и резултата на тях!!!

Нормално е НЕдоволните да НЕ признават/?!/ резултата, щом НЕ им е изгоден!

Но при вече проведени по Света и у нас Избори или Референдуми, ПРЕЗУПЦИЯТА/оборима!/ е, че Изборите/Референдумът/ са ЗАКОННО проведени и Резултатът е легитимен- до доказване на противното в Съд, чрез подаване на НЕАНОНИМНА Жалба/или Сигнал до Прокуратурата/, провеждане на основата на Жалбата/Сигнала/ на съответен съдебен процес, с представяне на годни и достатъчно ДОКАЗАТЕЛСТВА!!!

И каквото Съдът реши!

Отделно, че дори и в Съд да се докажат фалшификации, но ако количеството им НЕ е достатъчно, че признаването им да се отрази на официално обявения рузултат, Съдът НЕ обявява проведените Избори или Референдум за НЕлегитимни!

Така например, ако за А са подадени 100 гласа, а за Б са подадени 5, и в Съда се докаже, че 94 от 100-те гласовете, подадени за А, са "опорочени" или фалшиви, ПАК кандидатът А почели Изборите или Референдума- но с 6 гласа за А срещу 5 гласа за Б!!! Друг е въпросът за търсене на Отговорност от лицата, виновни за нарушенията или фалшификациите! ТЧК

 

 

 

 

 

vrana2

  И какви доказателства ще представиш в жалбата? В избирателните комисии, на всички нива няма представители на опозицията, няма наблюдатели, няма застъпници.

Скрудж

Лъжеш! Бил съм председател на ОИК и РИК и мога да ти кажа, че във всяка комисия има представители на всички парламентарно представени партии, разпределени пропорционално. Ако председателите на комисиите са предложени от определена политическа сила, то заместниците или секретарите трябва да са от различни политически сили. В секционните комисии има застъпници и наблюдатели от всички участващи в изборите партии.

diana

Тя май беше сред онез, дето писаха писмо в защита на един петрозаводски педофил.

Много забавна история.

Drugomisle6t

Виждам, че тук троловете на Путя здраво  заработват. Страх ги е, че може да падне от власт бившият председател на колхоз. Стреляли по жени, по деца, кой ти гледа, важни се интересите на работодателя от азиатската империя.

Бонжуар

За BLM ли си се разтревожил, или за сахибите, за да не ти спрат доларес? Надуй още малко - дечицата първо са ги застреляли, а после са ги изяли.

А нобелистката е прозрачна и й лъщи платеният задник... 

paragraph39

НЕ си мислете, че на САЩ и Запада им пука за Демокрацията/НЕдемокрацията/ в Беларус или където и да е било по Света!

Пука им единствено за Собствеността върху Средствата за производство и монопола върху добива и търговията с природни богатства там- тя  да НЕ е ДЪРЖАВНА/т.е., да НЕ е Социализъм или подобно/!!!

Частнокапиталистическите САЩ и Запада, а всъщност ЧАСТНИТЕ национални и транснационални корпорации и подчинените им държавни управници, МРАЗЯТ всичко, което е или им мирише на Социализъм: бившият соц. лагер в Източна Европа, Северна Корея, Северен Виетнам, Куба, Конго, Никарагуа, Чили, Ирак, Либия, Иран, Сирия и т.н.!  Но на САЩ и Запада НЕ им пука за явни и отявлени диктатури, включително военни, ако са в НЕсоциалистически, а в частнокапиталистически държави: Чили при Пиночет, Южна Корея, Сингапур, Гърция, Турция, Саудитска Арабия и т.н.!

Апропо, "Две са най-"зомбиращите" и най-манипулиращите и моделиращите , но и най-доходоносните и с най-продължителен ефект/хилядолетия!/ за господарите и управляващите в Историята на Човечеството ДУМИ: "БОГ" и "ДЕМОКРАЦИЯ"! /§39/ КАЗАХ!

Nick F

Само се чудя защо тия 80% гласували за Лукашенко не са излязли да празнуват. Може и манифестация в подкрепа на ОМОН. Или поне едно контра протестче да спретнат.

ivo kunchev

НЕ си мислете, че на САЩ и Запада им пука за Демокрацията/НЕдемокрацията/ в Беларус или където и да е било по Света!

Пука им единствено за Собствеността върху Средствата за производство и монопола върху добива и търговията с природни богатства там

НЕ си мислете, че на САЩ и Запада им пука за Демокрацията/НЕдемокрацията/ в Беларус или където и да е било по Света!

..."Пука им единствено за Собствеността върху Средствата за производство и монопола върху добива и търговията с природни богатства там

НЕ си мислете, че на САЩ и Запада им пука за Демокрацията/НЕдемокрацията/ в Беларус или където и да е било по Света!

Пука им единствено за Собствеността върху Средствата за производство и монопола върху добива и търговията с природни богатства там"...

Интересно за какво ли пък им пука на руските и белоруските велможи. За децата? За хората изобщо? За свободата на отделния човек? За правата на обикновения гражданин? А?? Не ставай смешен...

The Rowdy American
снимка на The Rowdy American

варианта с украйна опитват.пак

На кривата ракета пак ли ние ѝ откраднахме гащите и злоупотребихме с тях?

марк

 

 

 

                                           Виждам, че тук троловете на Путя здраво  заработват. Страх ги е, че може да падне от власт бившият председател на колхоз. Стреляли по жени, по деца, кой ти гледа,

 

 

                            Сега , понеже поне с никът си искаш да покажеш , че можеш да мислиш , разкажи колко са жертвите в Беларус ( без самовзривилият се) и колко бяха във Франция по време на протестите там  . Само бройките кажи , без да мислиш , че ти е противопоказно .

Тъмно пиво

Айде спрете се с тези глупави сравнения! Колко коли запалиха демонстрантите в Минск? Колко магазина ограбиха? 

paragraph39

Захарова заяви за външна намеса в работите на Беларус

13.08.2020

Русия вижда ясни опити за външна намеса в ситуацията в Беларус с цел разделяне на обществото, заяви на брифинг официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от TACC. 

"Отбелязваме безпрецедентния натиск от страна на някои чуждестранни партньори върху беларуските власти. Има ясни опити за външна намеса в делата на суверенна държава с цел разделяне на обществото и дестабилизиране на ситуацията", подчерта дипломатът.

Опитите да се внесе раздор в отношенията между Руската федерация и Беларус са обречени на неуспех, смята Захарова. Русия очаква скоро ситуацията със задържането на руснаците преди изборите в Беларус да бъде разрешена, като добави, че повечето от задържаните в Беларус руски журналисти вече са освободени, предаде агенция Фокус. Русия се надява, че ситуацията в Беларус скоро ще се върне към нормалното. Опитите да се намери „руска следа“ в организирането на безредиците в Беларус са безпочвени, отбеляза Захарова.

..........
 https://www.actualno.com/europe/zaharova-zajavi-za-vynshna-namesa-v-rabotite-na-belarus-news_1490358.html
© Actualno.com


 

 

The Rowdy American
снимка на The Rowdy American

Русия вижда ясни опити за външна намеса в ситуацията в Беларус 

И Минск ги вижда - арестувал руски граждани.

inventus

Хубав или лош ако сега Лукашенко си отиде белорусите ги чака съдбата на Украйна. Нека не си мислят че ще им се размине щото вълците отдавна точат зъби за кошарката им.Нека да изчакат там да се появят автентични  и национално отговорни партии  които да поставят своите конкретни политически виждания и те да наберат сила и членска маса и тогава да поканят Лукашенко да се оттегли. Той самият им го каза. Попита ги.Кои са тези дето искат да управляват държавата без никакъв опит? Как смятат да го правят? Нямаше отговор. Само искания. Да се махне.Почти като у нас само с тази разлика че у нас има кой дето може и иска да управлява друг е въпроса че с нищо не е по добър от тия които го правят в момента.

банда

👍

gayo

белорусите ги чака съдбата на Украйна. Нека не си мислят че ще им се размине щото вълците отдавна точат зъби за кошарката им.

и от тях ли московията ще отхапе някоя изконна територия?

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш