Медия без
политическа реклама

Напусна ни режисьорът Борислав Чакринов

Директорът на Бургаския драматичен театър "Адриана Будевска" току-що бе навършил 63 години

03 Февр. 2024
Борислав Чакринов носеше теаъра у себе си с невероятна лекота и огромна любов
Борислав Чакринов носеше теаъра у себе си с невероятна лекота и огромна любов

Известният български режисьор и директор на Бургаския драматичен театър "Адриана Будевска" Борислав Чакринов е починал, съобщи Burgasinfo. Той бе на 63 години.

"Бургаският театър опустя. А Бургас загуби изключителна личност. Отиде си Борислав Чакринов! Незабравима личност, голям приятел, изключителен професионалист! Ще ми липсва намигването му към живота, усмивката му, успокояващото и приземяващото му приятелство! Съболезнования на близките му и актьорите от драматичен театър “Адриана Будевска”! Скърбя заедно с вас!", написа кметът на Бургас Димитър Николов.

От Министерството на културата споделиха в своя профил във Фейсбук: „Напусна ни големият български режисьор Борислав Чакринов! Той носеше театъра в себе си с невероятна лекота и огромна любов! Поклон!“

"Боренце, днес превърна усмивката ми в сълза...обичам те, където и да си!!!!", написа в социалната мрежа актрисата Мария Сапунджиева, работила в много спектакли под режисурата на Чакринов напоследък. Тя бе отличена с приза "Златен кукерикон 2023" за най-добра женска комедийна роля - за образа на Мери в "Ревност" от Сам Бобрик, постановка на Борислав Чакринов. Режисьорката Лилия Абаджиева отбеляза в Инстаграм: „Напусна този свят големият български режисьор и мой учител Борислав Чакринов. Борислав Чакринов е сред създателите на театър „Зад канала“, бил е част от режисьорската колегия на Народния театър в един от най-добрите му периоди в новата му история, художествен ръководител на театър „Адриана Будевска“. Сбогом, професоре!"...

Борислав Чакринов е роден на 25 януари 1961 г. в Плевен. Завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов”, специалност театрална режисура, през 1985 г. След дипломирането си започва работа в Драматичен театър „Стефан Киров” – Сливен, като режисьор, а за периода 1987 – 1988 г. е и негов директор. След това работи в театър „София” (1988 – 1990). От 1990 г. до 1993 г. е директор на МГТ „Зад канала”. От 1998 г. до днес работи в Драматичен театър „Адриана Будевска” – Бургас: отначало като режисьор, а впоследствие поема и неговото ръководство.

На сцената на Драматичен театър „Адриана Будевска” създава едни от най-запомнящите се спектакли – „Кралят умира” от Йонеско, „Смъртта на търговският пътник” от Артър Милър, и двата с участието на Йосиф Сърчаджиев, „Бащата” от Стриндберг, „Двамата веронци” и „Както ви харесва” на Шекспир, „Чичовци” по Иван Вазов, „Големанов” от Ст.Л. Костов, „Когато гръм удари” от П. К. Яворов и много други.

Поставил е над 120 спектакъла на почти всички театрални сцени в България. Често е канен като режисьор и в Русия – Москва, Санкт Петербург и Саратов.

През 1999 г. Чакринов полага началото на Международния театрален фестивал „На брега”, който през годините се превръща в една от емблемите на културния живот в Бургас. В различните издания на фестивала гостуват някои от най-изтъкнатите имена в сферата на театралното изкуство у нас и в чужбина. На сцената на Бургаския театър са представени култови театрални спектакли. Всичко това превръща фестивала в едно от най-очакваните есенни събития в Бургас.

Редакцията на „Сега“ изказва съболезнования на семейството и близките на Борислав Чакринов.

Последвайте ни и в google news бутон

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?