Quantcast
Министърът на културата: Ведомството ми е административно блато | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Култура

Министърът на културата: Ведомството ми е административно блато

Атанас Атанасов започва проверки в Национален фонд "Култура" и Националния филмов център
5 263
 БГНЕС
Атанас Атанасов

"Първото ми впечатление от Министерството на културата е, че това ведомство е едно административно блато". Това заяви министър Атанас Атанасов пред bTV в първото си голямо интервю след назначението си на поста.

"Има проблеми, които са входирани преди години, стоят натрупани в папки и не можеш да им хванеш началото", допълни той. Атанасов даде и пример за своето заключение - сигнал от Харманли за нуждата от спешен ремонт на паметника "Изворът на белоногата", който си стои нерешен вече при трети министър на културата.

"Главната ми задача е да се преструктурира институцията така, че да предлага решения, а не да бъде пречка. Искаме да създадем стабилна основа, за да могат подобни малки проблеми да не отнемат 4 години", обясни Атанасов.

Той вече е предприел конкретни стъпки - назначени са административни проверки в Национален фонд "Култура" и Национален филмов център, за да се разберат имат ли основания сигналите за нередности там.

 

КУЛТУРАТА - ДОСТЪПНА ЗА НАЙ-МАЛКИТЕ

Атанасов разви идеята си, че иска да направи културата достъпна за всички. Той има амбицията не само да повиши интереса и посещаемостта на най-малките към музеи, театри, концерти, но и да ги провокира да участват сами в културни събития.

 

ЛИЧНА НАГЛАСА

Министърът на културата сподели настройката си за работа, за да се справи успешно с позицията, въпреки своята възраст (31 г.): "Освен добронамереност имам нужда от кураж и много издържливост. Трябва да имам и умение да се напасвам, за да се справям с ударите, които идват всеки ден. Добронамереността ми обаче ще е основно оръжие. Нямам самочувствие, че за един месец съм открил всички нередности в министерството. Но и нямам какво да губя!"

Още

Атанасов: На Митрофанова отдавна трябваше да ѝ бием дузпата

30.04.2022

Обновена

5625
ДБ даден заден и няма да напуска правителството

22.04.2022

Обновена

11213
Атанасов: Украински медии съобщават за доставки на българско оръжие

18.04.2022

10512