Quantcast

Медия без
политическа реклама

Българският П.Е.Н. център номинира Георги Господинов за Нобел

Предложението, подписано от председателя на организацията Здравка Евтимова, е изпратено до Шведския нобелов комитет още през януари

25 Май 2022Обновена
БГНЕС
Дали писателят Георги Господинов ще стане първи български носител на Нобел за литература?...

Георги Господинов е номиниран за Нобелова награда за литература от българския П.Е.Н. център. Номинацията е подписана от неговия председател – писателката Здравка Евтимова. Това е съобщила пред сайта ploshtadslaveikov секретарката на писателската организация Анжела Димчева. Решението е било взето още през януари: нашият П.Е.Н. център е написал предложението си с номинацията и го е изпратил същия месец в Шведския нобелов комитет. До момента обаче от него няма отговор относно кандидатурата на Господинов, уточнява авторката на „Кръв от къртица“ пред bTV.

Георги Господинов е най-превежданият и най-награждаваният извън пределите на страната български писател. Романът му "Времеубежище" получи голямата италианска литературна награда "Стрега Еуропео" през 2021 г., а преди по-малко от седмица бе избран за Книга на деня в литературната рубрика на престижния британски Guardian. В момента Господинов е номиниран и за друга италианска награда – "Грегор фон Рецори", а авторитетният всекидневник Corriere della sera в неделя съобщи, че всички 500 бройки от романа на италиански език са били изкупени по време на Салона на книгата в Торино – едно от най-големите литературни изложения в света.

„Времеубежище“ е обявен за Роман на годината през 2021 г. от фонд „13 века България“, спечели и Голямата награда за литература на Атина.

Георги Господинов коментира номинацията пред "Сега": "Това е едно от многото предложения, които всяка година се пращат за различни писатели, тъй като процедурата е стандартна и отворена, няма нищо извънредно. Радвам се на предложението, което през януари е отправено от ПЕН центъра, благодаря на всички, които се зарадваха. Наградите идват, когато не мислим много за тях, а си пишем книгите и гледаме да свършим нещо добро според силите си".
 

Още по темата