Медия без
политическа реклама

Банов за ритона: Русия ни прави провокации, че Божков ли няма?

Според министъра на културата няма как да изчезне предмет от историческия музей

29 Май 2020
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Нито един предмет от иззетата колекцията на Васил Божков не е изчезнал от Националния исторически музей, заяви министърът на културата Боил Банов. Думите му са по повод твърденията на хазартния бизнесмен, че един от ритоните, който е негова собственост, е пуснат за продажба. "Няма как технически да изчезне, защото всичко е опасано с камери, жива охрана. Няма хипотеза, в която това да се случи. Всичко, което е пренесено там, стои", обясни министърът пред БНТ.

Той определи действията на Божков като провокация. "Тя Русия си прави провокации с нас, че няма едно физическо лице ли?", отбеляза Банов. По-рано в интервюто той коментира изложбата прeд вхoдa нa Руcкия културнo-инфoрмaциoнeн цeнтър в Coфия, пocвeтeнa нa 24 мaй. На нея Кирил и Методий бяха описани така: "Рeфoрмaтoри нa cлaвянcкaтa aзбукa, cъздaтeли нa църкoвнocлaвянcкия eзик, първи рaзпрocтрaнитeли нa грaмoтнocттa и прocвeтaтa в Руcия”. Според Банов това е "глупав ход" на руската държава

"Това е сериозна държава, голяма империя, правят някакви анализи. В нашата страна има много русофили. Няма по-глупав ход от този да опиташ да приватизираш на българите 24 май. Това води до естествена неприязън", каза министърът. Според него обаче България се е държала достойно в този скандал. "Такива евтини политически провокации се борят не с шум, а с наука. Аз лично винаги съм много плах, когато говорим за международни отношения", добави Банов.

Русия е получила своята писменост от България, от българските земи са дошли в Русия християнството и старият църковно-славянски език. Всичко това заяви днес на празника 24 май президентът Румен Радев.

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата