Медия без
политическа реклама

12 млн. за музеите мистериозно изчезнаха от бюджета

Недопустимо е постановление на МС да променя закон, заяви бившата депутатка Мария Капон

29 Март 2022Обновена
Асен Василев, който определи дейността на музеите и галериите като "бърсане на прах".
БГНЕС
Асен Василев, който определи дейността на музеите и галериите като "бърсане на прах".

Къде са 12-те милиона лева за музеите и галериите? - питат музейни работници, след обнародване на постановление на Министерския съвет за изпълнението на държавния бюджет в брой 23 от 22 март 2022 г. От текста личи, че музеите няма да получат гласуваните в НС през февруари допълнителни инжекции към бюджетите си.

В Закона за бюджет 2022 бе включено увеличение от 12 милиона лева за публичните музеи и галерии. Беше изготвен проект на постановление, в което въпросните средства бяха разделени в две точки - т.19 и т.30, съответно за регионалните и общински музеи (средствата се отпускат през бюджетите на общините) и за държавните музеи (през бюджета на Министерство на културата). За това припомня Маргарита Доровска, директор на един от най-големите и активни музеи извън София - Дома на хумората и сатирата в Габрово. 

В писмо от Сдружение "Български музеи", адресирано до премиера Кирил Петков, министъра на финансите Асен Василев и министъра на културата Атанас Атанасов, се припомня следното:

"На 4 март 2022 г. беше публикуван в Държавен вестник Законът за държавния бюджет на Република България за 2022 година. В чл.1,ал.5, т.10.2 от същия закон изрично е регламентирано увеличение на стандарта за музеи и художествени галерии с допълнителни 12 000 000 лв.

Беше представен за съгласуване проект на Постановление за изпълнение на бюджета на страната, както и проект на Решение за изменение на РМС №50 за приемане на стандарти за делегираните от държавата дейности, в които документи част от тези средства се разпределят по общините, друга част - към бюджета на Министерство на културата, определя се и новата стойност на субсидираната бройка.

На 22 март беше публикувано Постановление №31 за изпълнение на държавния бюджет, но в него липсват два съществени текста, които фигурираха в първоначалния проект, а именно разпределението на средствата за музеи и галерии."

След като проектът е обиколил за съгласуване всички министерства, двете точки, засягащи допълнителното финансиране за музеите (т. 19 и т. 30) мистериозно изчезват от ПМС-то и то е обнародвано в Държавен вестник без тях. Отказва ли изпълнителната власт да се съобрази с решението на законодателната власт, прието със Закона за бюджет 2022? - пита Доровска.

Предстои министър Атанасов и министър Василев да обяснят в парламентарните комисии по култура и бюджет какво се случва. 

В България има 182 музея (по данни на НСИ за 2020 г. в които работят около 2800 души. Записаното в проектобюджет 2022 увеличение на средствата за тях с едва 5% предизвика бурна реакция, отворени писма и протестни действия на служителите в редица музеи и галерии в страната.

Бившият депутат от "Ние идваме" Мария Капон коментира пред бТВ, че финансовият министър Асен Василев е добре да обясни не само пред комисията по култура, но и пред целия парламент как така се променя с правителствено постановление разпоредба в закон, гласуван от Народното събрание. Капон съобщи и за подготвяно ново ПМС, в което "грешката" е поправена, но този път са предвидени само 3.8 млн. лв.

"Ако министърът на финансите иска да бъде законотворец, е по-добре да се върне в парламента. Недопустимо е ПМС да променя политиката", заяви Мария Капон. Тя допуска, че изпадането на 12-те милиона лева от бюджета е "отмъщението" на Василев, който не успя да наложи тезата си, че парите трябва да бъдат дадени само срещу нови проекти в музеите и галериите.

С увеличения бюджет на практика трябваше да се завиши издръжката на музейните работници, което означава увеличение на заплатите им. "Служителите в тези културни институции получават средно 820 лв. - доста под заплатите на тези, които бършат праха в Министерство на финансите", посочи Капон. Тя призова министърът на културата да се застъпи за хората си.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата