Медия без
политическа реклама

Възходът на електромобилите засече в Конго

Китай е установил почти пълен монопол върху находищата на ценния кобалт

Деца добиват кобалт в Конго при ужасни условия.
Деца добиват кобалт в Конго при ужасни условия.

Една от основните части на електромобила е акумулаторът. Колкото по-дълго издържа батерията, толкова по-атрактивна е колата за потребителя. Но повечето акумулатори сдържат кобалт, чийто добив е свързан с редица рискове. И това се оказва спирачка на възхода на електромобилите, обяснява trends.rbc.

 

Проблеми с батериите

Първите прототипи на литиево-йонни батерии се появяват още през 80-те години на миналия век. Тогава химикът Джон Гуденау предлага в батериите да се използва литиев кобалтат. През 2019 г. той получава за идеята си Нобелова награда.

През 2000-те години с увеличаване на производството на електромобили търсенето на батерии рязко нараства. Тогава в акумулаторите започват да използват железен фосфат, който гарантира по-безопасна експлоатация (например не отделя кислород при висока температура). И все пак при прегряване батерията може да избухне. За това е достатъчно да се повреди обвивката й. До голяма степен поради това има немалко случаи, в които електромобилите се самозапалват. 

 

Защо кобалтът е важен

Πpи ĸoмбиниpaнeтo мy c дpyги мeтaли ce пoлyчaвaт cплaви, ĸoитo ca изĸлючитeлнo здpaви, cтaбилни пpи eĸcтpeмни тeмпepaтypи и aнтиĸopoзиoнни. Eтo зaщo кобалтът сe изпoлзвa в двигaтeли нa caмoлeти, paĸeти, aтoмни eлeĸтpoцeнтpaли, тypбини, peжeщи инcтpyмeнти, дopи изĸycтвeни тaзoбeдpeни cтaви. Освен това е особено ценен зapaди ролята му в ĸaтoдитe нa aĸyмyлaтopнитe бaтepии.

Oт 2008 г. yдapнaтa пoпyляpнocт нa cмapтфoнитe yвeличaвa тъpceнeтo нa бaтepии, ĸoитo мoгaт дa ce пpeзapeждaт c вce пo-бъpзa cĸopocт.  А ето че и електромобилите зависят от него. 

 

Кобалтът  

Основните находища се намират в Демократична Република Конго (ДРК). В мините работят дори 7-годишни деца. Миньорите нямат защитна екипировка и по цял ден вдишват кобалтов прах, който може да причини животозастрашаващи белодробни заболявания. Марк Дъмет, ръководител на програми в правозащитната организация Amnesty International, подчертава: „Добивът на кобалт в Демократична Република Конго води до редица нарушения на правата на човека. Секторът на практика изобщо не се регулира от правителството“.

Повечето западни компании постепенно спират доставките на кобалт от Конго заради нечовешките условия на труд.

 

Китайският монопол

15 от 19-те най-големи находища в Демократична Република Конго се контролират от китайски компании. Както пише The New York Times, „целта на Китай е да контролира глобалната верига на доставки, от метали до минерали… Този подход напомня за инвестициите на Хенри Форд в плантации за производство на каучук в Амазонка, когато автомобилната индустрия става масова в началото на 20 век“.

Успоредно с това Китай сключва с африканската страна милиардни договори за изграждане на инфраструктурни обекти и отпуска кредити за тях чрез една от държавните банки. Те де юре трябва да бъдат върнати, само че лихвата по тях или е изключително ниска или нулева. Пекин показва, че е готов да чака връщането на заемите много дълго, поради което тези инвестиции могат да се квалифицират като външна помощ. Това прилича на колониалните действия на европейските страни от 19-и век: обмен на евтини ресурси за промишлени изделия и инфраструктура.
 

Има ли решение?


Заради тези и други проблеми преходът към електромобили на Запад се забавя. Засега европейските и американските производители тестват алтернативни начини: да се подобри технологията за повторно използване на кобалта в батерии, да се използват акумулатори с други метали, например литиево-желязо-фосфатни, както и да се развиват акумулаторни системи на базата на вятърна и слънчева енергия.
 

  

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата