Медия без
политическа реклама

ЕК замисля 2-годишен изпитателен срок за младите шофьори

Шофьорските книжки могат да станат електронни

01 Март 2023
Младите водачи имат нужда от продължителна подкрепа, за да добият умения да карат безопасно
Lancashire Post
Младите водачи имат нужда от продължителна подкрепа, за да добият умения да карат безопасно

Европейската комисия предложи днес да се въведе 2-годишен изпителен срок за младите шофьори, след като положат задължителния изпит за правоспособност. Седмичният колегиум на ЕК прие серия от инициативи, за да се подобри безопасността на движението по пътищата в европа.

Начинаещите шофьори представляват само 8% от всички водачи на автомобили, но 2 от 5 фатални сблъсъка са с участието на водач или мотоциклетист на възраст под 30 години. В тази възрастова група най-често се наблюдава безразсъдна самонадеяност и новата мярка ще напомня на младежите да бъдат предпазливи. Те ще могат да полагат изпит от 17-годишна възраст, но ще започват да управляват леки и товарни автомобили с придружител, за да придобият опит в шофирането.

ЕК представи предложения за модернизиране на правилата за издаване на свидетелства за управление на МПС, включително въвеждането на цифрово свидетелство за управление на МПС, валидно в целия ЕС, и нови разпоредби за улесняване на трансграничното прилагане на правилата за движение. Замяната, подновяването или подмяната на свидетелството за управление на МПС ще бъде много по-лесна, тъй като всички процедури ще се извършват онлайн. По същия начин гражданите на държави извън ЕС със сравними стандарти за безопасност на движението по пътищата ще могат по-лесно да заменят своята шофьорска книжка с книжка от ЕС.

Новите правила ще подобрят безопасността на всички участници в движението и ще помогнат на ЕС да постигне своята "Визия нула" - да няма смъртни случаи по пътищата на ЕС до 2050 г. Те ще подготвят по-добре водачите за превозни средства с нулеви емисии и за шофиране по градски пътища, заедно с повече велосипеди и двуколесни превозни средства и с много пешеходци наоколо.Миналата година по пътищата на ЕС са загинали повече от 20 000 души, като повечето от жертвите са пешеходци, велосипедисти и ползватели на скутери и мотоциклети.

Единна наказателна мярка

За да се предотврати безнаказаността на нарушителите на правилата за движение по пътищата, ще бъде въведена нова система, която ще позволи лишаване от право да се управлява МПС в целия ЕС, когато дадена държава членка реши да лиши водач от правоспособност поради нарушение, извършено на нейна територия.

От съществено значение за пътната безопасност е нарушителите на правилата за движение по пътищата да бъдат подведени под отговорност във всички държави-членки. Съгласно действащите правила обаче, когато тежко нарушение води до лишаване от право да се управлява МПС, то не може да бъде приложено в целия ЕС, ако водачът е извършил нарушението в държава-членка, различна от тази, която е издала свидетелството му за управление.

Днешното предложение обхваща тежки нарушения на правилата за движение по пътищата, като например превишаване на скоростта, шофиране под въздействието на алкохол или наркотици и причиняване на смърт или тежка телесна повреда в резултат на каквото и да е нарушение на правилата за движение по пътищата. 

Актуализираните правила ще вземат предвид прехода към превозни средства с нулеви емисии. При изпитите ще се оценяват знанията и уменията, свързани с усъвършенстваните системи за подпомагане на шофирането и други автоматизирани технологии. Начинаещите шофьори ще бъдат обучавани също така как техният стил на шофиране влияе върху емисиите им - например времето за смяна на предавките. И накрая, разрешената маса на превозно средство от категория "В" ще бъде коригирана за превозни средства с алтернативна енергия, тъй като електрическите коли обикновено са по-тежки.

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Европа, шофьори, правила

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?