Медия без
политическа реклама

От 2035 г. в ЕС няма да се продават коли на бензин и дизел

28 Март 2023
Пристанище Зебрюге
Ще бъде въведена изцяло нова категория – автомобили с двигатели, работещи със синтетично гориво

От 2035 година в ЕС ще могат да се регистрират само нови автомобили, които не изпускат вредни емисии. Това решиха днес министрите на енергетиката на страните от Общността, които обаче оставиха и една вратичка, за която се пребори Германия: за автомобили с двигатели с вътрешно горене, които работят със синтетични горива. Само две страни гласуваха против този компромис - Италия и Полша, съобщи "Дойче веле"

Германия и Европейският съюз са постигнали споразумение, благодарение на което федералната република ще подкрепи законодателните промени за достигане на 100% въглеродно неутрални автомобили след 2035 г.

Синтетичните горива се произвеждат изкуствено и имат химичен състав, подобен на този на конвенционалните горива. При този процес водата се разделя на водород и кислород с помощта на електроенергия, а водородът се преработва с CO2, за да се получи гориво. Синтетичните горива се считат за неутрални по отношение на климата, ако за производството им се използва само зелена електроенергия. Но те са скъпи и неефикасни: изразходват между три и шест пъти повече електроенергия, отколкото електромобилите за същия пробег. Затова и бъдещето им е повече от несигурно - с изключение може би само при корабите и самолетите, при които електромоторите засега не са приложими. 

След решението на Брюксел ще бъде въведена изцяло нова категория – автомобили с двигатели, работещи със синтетично гориво. Най-късно до есента на 2024 година този процес трябва да е приключил. Нищо обаче не е сигурно, тъй като Европейският парламент гласува с мнозинство срещу новите коли, използващи синтетични горива.

Засега не е ясно дали ще има коли с двигатели с вътрешно горене след 2035. Производителите на автомобили вероятно ще заложат на тази нишова технология само ако синтетичните горива станат достатъчно достъпни и икономически изгодни за автомобилния транспорт, заключава "Дойче веле".