Quantcast

Медия без
политическа реклама

Зарков иска проверка защо напускат прокурорите на Кьовеши в България

Трети делегиран прокурор напуска само за месец

22 Февр. 2023Обновена
МП
Лаура Кьовеши и Крум Зарков.

Правосъдният министър Крум Зарков предложи на Висшия съдебен съвет да изслуша ръководството на българския офис на Европейската прокуратура (ЕППО). Това са българският европейски прокурор Теодора Георгиева, която е част от колегията на ЕППО в Люксембург, както и заместникът ѝ Димитър Беличев, който ръководи делегираните прокурори, работещи в България.

Поводът е втората оставка на български делегиран прокурор. Както "Сега" писа вчера, Елена Попова напуска европейската прокуратура, за да се върне като съдия. Преди нея колегата й Бойко Калфин напусна службата при европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, за да стане прокурор във Върховната касационна прокуратура (ВКП). 

Още един български европейски делегиран прокурор се маха от европрокуратурата, научи "Сега". Става дума за Елена Попова. Преди да стане делегиран прокурор преди година, тя беше спецсъдия.

Днес Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет прие за сведение писмо на Кьовеши, с която тя уведомява за оставката на Попова. Кьовеши изразява надежда страната ни да номинира нов европейски делегиран прокурор.

Междувременно Прокурорската колегия избра делегирания прокурор Ивайло Илиев за помощник на националния член от България в Агенцията на ЕС за сътрудничество в областта на наказателното правосъдие (Евроюст), т.е. той също ще напусне поста си при Кьовеши.

Преди оставките на Калфин и Попова делегираните прокурори в България бяха 9, при квота от 15. Властите изпитват затруднения с номинациите, които се одобряват в Люксембург, като на третата от четирите проведени процедури нямаше нито един кандидат. Прокурорската колегия на ВСС сега ще трябва да открие пета.

"Това текучество ме притеснява. Много надежди са свързани с Европейската прокуратура, особено тук, в България. Знаете, служебното правителство положи огромни усилия тя да бъде обезпечена. Около сградата, около деловодството, това, което беше в правомощията на Министерския съвет, беше направено, а именно сградата беше предадена на Висшия съдебен съвет целево за нуждите на Европейската прокуратура в България. Оттам нататък доколкото съм запознат, процедурата се движи, прави се паспортизация на сградата. Ще са необходими обществени поръчки, но ми се иска всичко да става малко по-бързо", коментира Зарков.

Делегираните прокурори получиха отделна сграда с идеята да бъдат максимално независими от ръководството на прокуратурата. С тази цел по искане на Кьовеши и деловодството им е отделно от това на прокуратурата. И там обаче има проблеми, заради които 4 от петте деловодителки са напуснали и дори са подали сигнал до Кьовеши.

Още по темата